Onofrei e dezarmant de sincer – „insistenta PDL pentru votul uninominal pur frizeaza inconstienta”


Intră acum și în grupul de

„Dacă ne uităm la intenţia de vot, insistenţa PDL pe votul uninominal pur frizează inconştienţa”, a declarat, vineri, prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, arătând că varianta uninominalului pur, când sunt doi concurenţi, PDL şi USL, chiar dacă procentele în sondaje nu sunt adevărate, dar ordinea nu este contestată, va avea ca rezultat câştigarea alegerilor de USL.

„Dacă USL este primul, teoretic şi practic, va rămâne primul şi în alegeri. E doar o flotare logică”, a spus Onofrei.

În opinia senatorului democrat-liberal, discuţia despre votul uninominal pur susţinut de PDL este identică cu cea din anul 2000 când PNŢCD a susţinut ridicarea pragului electoral de la 3 la 5 la sută, iar la alegeri nu a depăşit pragul electoral stabilit şi nu a intrat în Parlament.

„Atunci, PNŢCD s-a ţinut de cuvânt, nu şi-a încălcat promisiunea, dar nu a mai intrat în Parlament. S-ar putea ca şi acum PDL să vrea să scape astfel de o promisiune făcută, privind votul uninominal pur şi să se trezească după alegeri că populaţia a scăpat de noi, dacă mai insistăm mult cu această variantă”, a declarat Onofrei.

El a mai arătat că a constatat un „blocaj inexplicabil” în ceea ce priveşte susţinerea votului uninominal pur în condiţiile în care există şi alte variante ce ar trebui luate în discuţie. „Dacă în 26 de ţări din 27 din Uniunea Europeană votul este altfel decât uninominalul pur şi în singura ţară cu uninominal pur se discută despre schimbarea sistemului de vot, este inexplicabil de ce România vrea să fie altfel”, a spus senatorul PDL.

Onofrei a mai ţinut să sublinieze că din 2008 până în 2011 au trecut trei ani, iar oamenii şi-au schimbat în mare parte opţiunea de vot şi crede că dacă în 2008, PDL a pierdut 40 de parlamentari pentru că nu a fost vot uninominal pur, în 2012 va pierde 100 de parlamentari dacă va fi introdus sistemul de vot uninominal pur.


Intră acum și în grupul de