Liderul PSD Suceava atrage atentia ca retragerea Deutsche Bank din finantarea proiectului judetean de utilitati este un „semnal financiar preocupant” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Plecarea unei bănci cu o puternică influenţă este un prim semnal că lucrurile nu merg bine în România, este părerea liderului PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, referitor la retragerea Deutsche Bank din finanţarea proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, ce are garanţii guvernamentale.

În calitate de membru al Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Nechifor a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că decizia Deutsche Bank de a cesiona către Erste Bank a creditului de 86,3 milioane de euro, obţinut cu garanţii guvernamentale pentru finanţare proiectului de utilităţi din judeţul Suceava este „un semnal financiar preocupant”, dar în acelaşi timp un „semnal periculos”, pentru că arată că această bancă foarte importantă nu are încredere în posibilitatea statului român de a-şi plăti datoriile.

„Un credit acordat de o bancă, atunci când se emit şi garanţii guvernamentale, e cu risc minim la recuperare. Mai ales că în acest caz este Deutsche Bank avea un randament financiar foarte bun, este un semnal financiar preocupant”, a spus Nechifor. El a ţinut să atragă atenţia că cea mai mare problemă este plata datoriilor scadente, precizând că 2012-2013 este vârf de sarcină pentru plata datoriilor.

Potrivit parlamentarului sucevean, în ultimii şapte ani, România a acumulat o datorie de cinci ori mai mare, de la circa 20 de miliarde de euro în 2004, la aproximativ 100 de miliarde de euro în prezent. „România se apropie de o fundătură şi nu reuşim să atragem bani ieftini”, a mai spus deputatul social-democrat.

Deutsche Bank a cesionat împrumutul de 86,3 milioane de euro, cu garanţii guvernamentale, acordat judeţului Suceava pentru finanţarea proiectului “Utilităţi şi mediu la standarde europene”, către Erste Group Bank, autorităţile locale fiind notificate că s-a schimbat creditorul.


Intră acum și în grupul de