Onofrei: „Viitorul presedinte ales al Senatului va fi membru PDL”


Intră acum și în grupul de

Secretarul Senatului, senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei, a declarat, miercuri că actualul Parlament, destul de blamat în ultima perioadă, a produs două premiere. „A fost primul Parlament în care o moţiune de cenzură a fost adoptată şi este primul Parlament care şi-a revocat din funcţie preşedintele Senatului”, a arătat Onofrei.

El a spus că se aşteaptă ca preşedintele revocat al Senatului, Mircea Geoană, să conteste decizia de revocare din funcţie la Curtea Constituţională şi că, în aceste condiţii, se va prelungi perioada de interimat. El consideră că într-o astfel de situaţie, Senatul va funcţiona cu preşedintele înlocuitor, care preia toate prerogativele preşedintelui revocat.

Totodată, parlamentarul sucevean a apreciat că viitorul preşedinte ales al Senatului va fi membru PDL fiind susţinut de coaliţia majoritară. „Eu cred că, funcţionând într-o coaliţie de guvernare, să avem un singur candidat. Cred că fiecare grup parlamentar din coaliţie să prezinte propriul candidat în cadrul coaliţiei, urmând să fie ales unul singur. Un singur candidat al coaliţiei dă semnul coerenţei şi unităţii. Eu cred că acest candidat al coaliţiei va fi Vasile Blaga”, a spus Onofrei.

De asemenea, el crede că actualul Parlament va mai produce cel puţin două premiere. „Va vota reducerea numărului de parlamentari şi va ajunge să voteze şi excluderea proprie din Parlament”, a conchis Onofrei.

Democrat-liberalul Petru Filip a fost desemnat, miercuri, să fie preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte.
Mircea Geoană a fost revocat, miercuri, din funcţia de preşedinte al Senatului.

Plenul Senatului a aprobat hotărârea de încetare a mandatului lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ cu 112 voturi “pentru”, 5 abţineri şi 2 voturi “împotrivă”. Votul a fost secret, fiind exprimat electronic. Şedinţa de plen care a urmat hotărârii Biroului Permanent în care s-a constatat încetarea mandatului lui Geoană a fost condusă de vicepreşedintele Petru Filip, senator PDL. Şedinţa de plen a durat mai puţin de zece minute, iar Mircea Geoană nu a fost prezent.

Senatul a adoptat o Hotărâre cu un articol unic, pentru constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului Permanent şi preşedinte al Senatului al lui Mircea Geoană. În Hotărâre se invocă articolul 4, alin (2) şi alin (5) din Constituţie, art. 33 alin (2) din Legea 96 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor şi art. 23 alin (3) din Regulamentul Senatului.

După votul senatorilor, care a fost electronic şi secret, membrii Biroului Permanent s-au reunit într-o nouă şedinţă, pentru a decide care dintre vicepreşedinţi va asigura interimatul funcţiei de preşedinte până la organizarea alegerilor.

De asemenea, Biroul Permanent, din care Geoană nu mai face parte, urma să decidă şi când se vor organiza alegeri pentru funcţia de preşedinte al Senatului.


Intră acum și în grupul de