Senatorul Sorin Fodoreanu vrea sa-si incheie mandatul in forta

„Vreau să-mi închei mandatul în forţă. Nu voi mai candida”, a declarat senatorul PDL de Suceava Sorin Fodoreanu, arătând că a iniţiat propunerea legislativă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului pentru a încheia mandatul său de senator în forţă şi amintind că a mai avut propuneri care au fost adoptate, exemplificând cu Legea parteneriatului public privat.

Fodoreanu a ţinut să precizeze că această propunere legislativă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului reprezintă o părere personală, nu a fost discutată în PDL, şi presupune o altă strategie de comunicare între ministere, bazată pe ministere de linie. „Este o gândire pentru o guvernare mai comunicativă, mai apropiată de ceea ce trebuie să fie într-un guvern. E o gândire şi o provocare pentru dezbatere”, a spus senatorul PDL.

El a subliniat că dacă legea va fi adoptată, aceasta se va aplica de la formarea noului guvern. „Practic, propunerea legislativă modifică actuala lege de organizare şi funcţionare la o altă strategie de comunicare între ministere, bazată pe ministere de linie”, a spus senatorul.

Senatorul PDL Sorin Fodoreanu a depus la Parlament o propunere legislativă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, pentru care solicită dezbaterea în regim de urgenţă. Proiectul propune o nouă structură a Guvernului, din care dispare funcţia de viceprim-ministru, dar în care apar patru posturi de miniştri de stat. Funcţiile de ministru de stat ar urma să revină deţinătorilor portofoliilor Dezvoltării Naţionale, Strategiei şi Prognozei Economiei Naţionale, Administraţiei şi Internelor, precum şi şefului Secretariatului General al Guvernului.

Faţă de actuala structură a Cabinetului, dispare portofoliul Dezvoltării Regionale şi Turismului, apărând în schimb cel al Dezvoltării Naţionale, precum şi Ministerul Sportului, Turismului şi Tineretului. De asemenea, actualul Minister al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri devine Ministerul Strategiei şi Prognozei Economice Naţionale, MAE devine Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Economice Internaţionale, iar Ministerul Finanţelor Publice ar urma să se numească Ministerul Finanţelor Publice şi Urmăririi Execuţiei Bugetare.

În acelaşi timp, Comunicaţiile trec la Transporturi. Portofoliile Agriculturii şi Muncii nu mai figurează în structura Cabinetului, în schimb apare Ministerul Sănătăţii, Alimentaţiei şi Protecţiei Sociale. Conform proiectului, ministrul Dezvoltării Naţionale, ministru de stat, ar urma să coordoneze activitatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Alimentaţiei şi Protecţiei Sociale şi a Ministerului Sportului, Turismului şi Tineretului.

Ministrul Strategiei şi Prognozei Economiei Naţionale, ministru de stat, ar urma să coordoneze activitatea Ministerului pentru Afaceri Europene şi a Ministerului Finanţelor Publice şi Urmăririi Execuţiei Bugetare.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, în calitate de ministru de stat pentru politici guvernamentale, ar trebui să coordoneze activitatea Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării Economice Internaţionale, Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Justiţiei.

Şi şeful SGG ar deveni ministru de stat pentru servicii guvernamentale şi ar coordona activitatea SGG şi a aparatului de lucru al prim-ministrului şi ar urma să îndeplinească atribuţiile de autoritate de resort faţă de RA-APPS şi faţă de Regia Autonomă “Locato”.

Premierul împreună cu cei patru miniştri de stat formează Consiliul primului-ministru, care se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, de regulă înaintea şedinţelor de guvern. “În cadrul şedinţelor Consiliului primului-ministru se stabilesc priorităţile referitoare la ordinea de zi a următoarei şedinţe a Guvernului, strategiile politicii interne şi externe ale ţării, precum şi alte măsuri pe termen scurt, mediu şi lung legate de îndeplinirea programului de guvernare”, mai prevede proiectul legislativ, conform căruia problemele analizate în consiliu se supun dezbaterii în şedinţele de guvern.

loading...