Prim-vicepresedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei: PSD si PNL au fost doar un zid impotriva reformelor


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, a consideră că toate criticile la adresa PDL privind reforma asistenţei sociale şi în domeniul muncii şi a guvernului sunt populiste şi neîntemeiate.

El a arătat că „stânga a criticat guvernul de dimineaţa până seara, dar USL nu a fost în stare să le spună oamenilor cum văd ei asistenţa socială, piaţa muncii, sistemul de pensii, politicile de ocupare, într-o ţară schimbată profund de criza economică mondială”.

„Singurul lucru pe care îl ştiu este să ne critice, fără să sufle o vorbă despre ce ar face ei concret”, susţine senatorul democrat-liberal.

Onofrei consideră că PSD şi PNL sunt „grecii României” şi a subliniat că doar prin blocarea reformei pensiilor şi a legii asistenţei sociale, USL ar fi sărăcit România cu cel puţin 6,5 miliarde lei, acum când statele europene reuşesc cu greu şi la mari dobânzi să mai împrumute bani pentru a acoperi deficitele din bugetele naţionale.

„Dacă ne luam după USL, cu certitudine pensionarii nu şi-ar mai fi primit pensiile lună de lună, iar deficitul bugetului de pensii ar fi ajuns în 2011 la peste 20 miliarde lei. Deci ar fi sărăcit România cu 6 miliarde lei”, a spus liderul PDL Suceava.

El a mai declarat că Guvernul Tăriceanu, cu sprijinul PSD a băgat în faliment sistemul public de pensii.

Astfel, până în septembrie 2008 fondul de pensii era pe excedent, ca numai în trei luni să ajungă la deficit de aproape 3 miliarde lei, susţine Onofrei care a adăugat că atunci când PDL a înţeles riscurile crizei şi a propus soluţia reformei, „PSD şi PNL au fost doar un zid împotriva reformelor”.

El a mai spus că daca s-ar pune în aplicare ceea ce susţine USL, PDL ar fi fost pus în postura să risipească banii fiecărui plătitor de taxe pentru a da ajutoare sociale cui merită, dar şi cui nu merită, iar dacă PDL nu se lupta să fie adoptată Legea asistenţei sociale, s-ar mai fi aruncat pe apa sâmbetei alte 500 milioane lei.

„Asupra acestui guvern s-a dezlănţuit un atac fără precedent ca urmare a dorinţei noastre de a reforma societatea şi a o aşeza pe bazele unor politici coerente de dreapta. Am strâns din dinţi, am răbdat atacuri populiste. Acum avem posibilitatea să le arătam românilor primele efecte concrete ale reformelor pe care noi ne-am luptat să le adoptăm”, a spus senatorul PDL.

El a arătat că efectul adoptării noului Cod al Muncii a fost scoaterea a cât mai multe locuri de muncă din zona nefiscalizată, din zona economiei negre, iar din datele Inspecţiei Muncii, la sfârşitul anului 2011 erau înregistrate 170.449 persoane care au desfăşurat activitate ca zilieri.

„USL s-a împotrivit acestor măsuri, iar acum ar trebui să aibă curajul să le spună public celor care acum un contract legal de muncă şi toate drepturile apărate, că ei, cei de la PSD şi PNL, le-au refuzat aceste drepturi”, a mai spus democrat liberalul sucevean.

În ceea ce priveşte reforma pensiilor faţă de care USL s-a împotrivit cu patimă s-a constatat că a crescut media anuală a contribuţiilor de asigurări sociale achitate de asiguraţii individuali, de la aproximativ 18 miliarde lei în 2010, la aproximativ 26 miliarde lei în 2011 şi a scăzut numărul persoanelor care s-au înscris la pensie anticipată parţială, de la 42.911 în 2010, la 24.797 în 201.

Mai mult, a scăzut numărul persoanelor care s-au înscris la pensie de invaliditate, de la 61.905 în 2010, la 29.799 în 2011 şi un număr de aproximativ 1,4 milioane de pensionari au beneficiat de creşterea pensiei urmare a acordării punctajului suplimentar pentru perioadele lucrate în fostele grupe I şi a – II – a de muncă, iar în urma revizuirii medicale periodice a pensionarilor de invalidate un număr de 6.894 de persoane au fost depensionate ca urmare a recuperării capacitaţii de muncă.
Onofrei a mai arătat că la sfârşitul lunii decembrie 2011 rata şomajului era de 5,12% cu 1,85 puncte procentuale mai mică decât nivelul înregistrat în luna decembrie 2010 (6,97%), iar numărul total de şomeri înregistraţi la finele lunii noiembrie 2011 a fost de 454.978 persoane în scădere (cu aproape 180.000 de persoane) fată de noiembrie 2010 când în statisticile ANOFM erau înregistrate 633.476 persoane şomere.

În acelaşi timp, un număr de 41. 942 de persoane au beneficiat de cursuri de formare profesională, pe tot parcursul anului 2011.
Pentru anul 2012 priorităţile sunt intensificarea controalelor pe asistenţă socială şi politicile de ocupare pentru tineri şi se menţin ca ţinte implementarea reformelor şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

„Guvernul şi PDL vor promova politici de dreapta care să aducă responsabilitate socială, dreptate socială, stoparea risipei şi fraudei. Continuarea implementării reformelor şi monitorizării efectelor pe care acestea le produc şi vom continua monitorizarea efectelor Codului Muncii şi evoluţia deficitului fondului public de pensii ca urmare a implementării reformei sistemului de pensii”, a mai arătat liderul democrat-liberal sucevean.

El a mai spus că vor fi intensificate controalele inspecţiei sociale şi comisiei superioare de evaluarea a persoanelor cu handicap şi că pentru că este an electoral, nu va mai fi permisă manipularea ajutorului social în scop electoral.

„PDL este singurul partid care şi-a asumat clar stoparea acestor practici care nu fac cinste niciunui partid”, a spus Onofrei.


Intră acum și în grupul de