Luhan despre apelul lui Crin Antonescu la proteste: „Este inadmisibil sa instigi la acte de violenta, cu buna-credinta”


Intră acum și în grupul de

Prin apelul lansat simpatizanţilor USL de a se alătura protestelor, liderul PNL, Crin Antonescu, incită la acte de violenţă de dragul unor manevre electorale, este de părere europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan. El arată într-un comunicat de presă că a asistat, siderat, duminică seara, la declaraţiile domnului Crin Antonescu, care, în timp ce televiziunile prezentau imagini cu huligani cu feţe acoperite care aruncau cu pietre în forţele de ordine, distrugeau, incendiau chioşcuri şi maşini, lansa un apel către simpatizanţii USL să se ralieze protestelor.

„Este inadmisibil ca, pe de-o parte, să ai pretenţia că eşti un lider politic modern, cu pretenţii la scaunul de Preşedinte al României, cu mii de voturi în spate şi, pe de altă parte, să instigi la acte de violenţă, cu bună-credinţă. Pur şi simplu nu ai voie ca, de dragul unor manevre electorale, să periclitezi siguranţa şi integritatea oamenilor pe care ai pretenţia să-i conduci”, apreciază eurodeputatul democrat-liberal.

Luhan îi propune preşedintelui PNL să meargă în vizită, la spital, la jandarmii răniţi în altercaţiile de sâmbătă şi duminică şi să le explice, acestora şi familiilor lor, „cum stă treaba cu manifestările de stradă”, pe care domnia sa le îndrăgeşte atât de mult. „Aceşti politicieni, care nu văd mai departe de interesul personal, trebuie să înţeleagă că puterea nu se câştigă prin manipulare, dezinformare sau instigare, ci prin alegeri democratice şi corecte”, a mai spus Luhan. El a apreciat că acţiunile lor din aceste zile vor fi aspru condamnate de români, de acei români care muncesc, care îşi iubesc ţara şi care au încredere în viitor.

În acelaşi timp, europarlamentarul PDL de Suceava consideră că oricine este liber să-şi prezinte public nemulţumirile în aşa fel încât să se facă auzit atât timp cât modul de manifestare este civilizat. „Libertatea de exprimare nu are absolut nimic în comun cu violenţa. Actele de vandalism şi huliganism trebuie condamnate ferm, iar răspunsul autorităţilor trebuie să fie în consecinţă. Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale, atât cei care se pretează la acte de violenţă, cât şi cei care instigă la astfel de manifestări”, mai subliniază Luhan în comunicatul de presă.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că începând de luni liderii Uniunii vor cere şi membrilor formaţiunilor lor “să se alăture paşnic protestului public”. “Începând de mâine, vom cere şi membrilor şi susţinătorilor noştri, ai partidelor noastre, ai Uniunii Social Liberale, să se alăture paşnic protestului public, pentru că, în momentul în care Traian Băsescu şi oamenii lui şi-au bătut joc de ani de zile de România în halul acesta, au făcut-o din convingerea stupidă, din convingerea pe care a avut-o şi Nicolae Ceauşescu, că se poate orice în ţara asta, că în ţara asta oricât i-ai călca în picioare pe oameni, oricât le-ai încălca drepturile, oricât i-ai duce până la limita subzistenţei, nimeni nu se revoltă niciodată”, a susţinut Antonescu, într-o conferinţă de presă. Antonescu a mai spus că partidele din USL nu s-au implicat în organizarea manifestaţiilor din ultimele zile, dar reprezentanţii opoziţiei sunt “solidari” cu oamenii care vorbesc de aceleaşi lucruri ca şi ei.


Intră acum și în grupul de