Nechifor despre sesizarea PSD Suceava cum ca prin PNDI se intentiona constructia de drumuri locale la preturi exagerate: “FMI ne-a dat dreptate” (VIDEO)

Temerile privind sifonarea banilor în proiectele PNDI au fost confirmate şi de FMI, a declarat luni preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor. Potrivit liderului social-democraţilor suceveni, reprezentanţii FMI au arătat că PNDI este un program politic, ce nu respectă regulile şi cheltuie greşit bani publici. „FMI ne-a dat dreptate. Noi încă de anul trecut am sesizat ceea ce FMI a spus acum şi am avut dispute pe această temă cu PDL în Consiliul Judeţean Suceava. Noi nu am contestat nevoia de investiţii în infrastructura de drumuri judeţene, dar am contestat preţurile cu care ar fi trebuit să se facă aceste drumuri, de până la 8 milioane de lei pe kilometru”, a spus liderul PSD Suceava.

El a remarcat că firmele care au câştigat anul trecut licitaţia pentru construcţia de drumuri judeţene în judeţele Suceava şi Botoşani au denunţat acest contract, iar acum licitaţia s-a reluat doar pentru programul de modernizare a drumurilor judeţene din Suceava.

Nechifor a subliniat că pentru acest program statul ar trebui să se împrumute pentru cofinanţarea de proiecte cu finanţare europeană în loc să împrumute bani privaţi. „Dacă vrem să dezvoltăm infrastructura, trebuie să folosim fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi să asigurăm cofinanţarea naţională. La bani europeni controlul financiar este mult mai strict”, a spus Nechifor.

El a remarcat însă că actuala guvernare a preferat să folosească fondurile de la bugetul de stat pentru astfel de investiţii, pentru că e mult mai uşor ca banii să fie sifonaţi. „Singurele realizări cu fonduri europene în judeţul Suceava sunt proiectele scrise şi câştigate în 2008 de PSD, iar Flutur a tăiat panglici. În rest, a beneficiat doar de alocări de bani naţionali”, a mai spus Nechifor.

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii nu respectă bunele practici fiscale şi ar putea reprezenta un pericol pentru bugetul pe 2012, consideră reprezentanţii FMI şi ai CE, care au recomandat autorităţilor să includă în acest program cât mai multe proiecte din fonduri UE. “PNDI, deşi ar putea executa proiecte excelente, nu respectă bunele practici fiscale şi ar trebui limitate astfel de investiţii. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente”, a spus şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
El a arătat că o soluţie pentru creşterea absorbţiei fondurilor UE ar fi includerea cât mai multor proiecte care pot beneficia de finanţare europeană în cadrul PNDI.

La rândul său, şeful misiunii CE, Istvan Szekely, a arătat că deşi perspectiva bugetară pentru 2012 este bună, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI. “Suntem îngrijoraţi cu privire la PNDI, deşi înţelegem importanţa acestui program şi ultilitatea obiectivului. Proiectele din PNDI ar trebui incluse în strategia fiscală pe termen mediu şi ar trebui să se încadreze în anvelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o problemă majoră”, a spus Szekely.