PDL-istii suceveni sustin propunerile de revizuire a Constitutiei adoptate de Comisia juridica


Intră acum și în grupul de

PDL Suceava consideră că proiectul de revizuire al Constituţiei este o acţiune importantă şi se înscrie pe linia promovată de partid în ceea ce priveşte modernizarea statului şi reaminteşte partidelor din opoziţie că preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat disponibilitatea de a demisiona din funcţie pentru ca acest deziderat să fie împlinit.

Potrivit unui comunicat al PDL Suceava, democrat-liberalii suceveni susţin propunerile de revizuire a Constituţiei adoptate de Comisia juridică, printre care reducerea numărului de parlamentari la 300, Parlament unicameral, restrângerea posibilităţii de asumare a răspunderii Guvernului, mărirea perioadei de reţinere de la 24 de ore la 48 de ore, departajarea atribuţiilor între Guvern şi Preşedinte, între Guvern şi Parlament şi dizolvarea Parlamentului în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui nu este adoptat.

Totodată, PDL Suceava este de acord ca mandatul preşedintelui României să revină la durata de patru ani. Democrat liberalii suceveni susţin propunerile comisiei prezidenţiale de revizuire a Constituţiei, propuneri care au fost însuşite în mare parte de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, arată sursa citată.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut liderilor USL, într-o scrisoare transmisă săptămâna trecută ca opoziţia să participe la discuţiile privind revizuirea Constituţiei, astfel încât mandatul prezidenţial să fie de patru ani, iar referendumul de validare să aibă loc la locale, garantând că va demisiona în timp util pentru ca în noiembrie să fie şi prezidenţiale.

Şeful statului a trimis, vineri, câte o scrisoare preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Ponta, preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, şi preşedintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin. Redăm integral conţinutul acestei scrisori:

“Stimate domnule Presedinte, Imi este cunoscut faptul ca in cursul zilei de 7 aprilie 2012 se desfasoara Congresul Extraordinar al partidului pe care il conduceti.

Consecvent ideii de respectare a votului electoratului si principiilor Constitutiei imi permit sa va reamintesc faptul ca prin Referendumul din noiembrie 2009 electoratul a votat pentru Parlament Unicameral si maxim 300 de membri ai Parlamentului. Acest subiect cu propuneri adecvate l-am ridicat si in cadrul consultarilor care au avut loc la Palatul Cotroceni in data de 6 februarie 2012.

Din pacate, propunerea mea cu privire la revizuirea Constitutiei pentru implementarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009 a ramas pana astazi fara un raspuns oficial din partea partidului dumneavoastra.

Avand in vedere credinta mea ca organele colective de conducere ale partidelor sunt cele care trebuie antrenate in deciziile importante pentru tara, va adresez rugamintea respectoasa de a supune Congresului Extraordinar al partidului pe care il conduceti urmatoarele propuneri avand ca obiectiv respectarea votului romanilor:

1. Participarea parlamentarilor partidului dumneavoastra la procesul de revizuire a Constitutiei pentru punerea acesteia in acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009 (parlament unicameral, 300 parlamentari);

2. Revizuirea ar trebui sa includa si reducerea mandatului Presedintelui Romaniei la 4 ani astfel incat alegerile parlamentare si prezidentiale sa se desfasoare simultan;

3. Lucrarile pentru adoptarea legii de revizuire a Constitutiei ar trebui sa se desfasoare astfel incat legea de revizuire a Constitutiei sa fie supusa referendumului cu ocazia alegerilor locale.

In cazul in care veti accepta revizuirea Constitutiei asa cum ea a fost ceruta prin referendumul din noiembrie 2009, dar si propunerea mea de reducere a mandatului presedintelui la 4 ani, va garantez ca in timp util voi demisiona din functia de presedinte al Romaniei, astfel incat alegerile legislative din noiembrie 2012 sa se desfasoare simultan cu alegerile prezidentiale.

Consider ca o astfel de abordare este in masura a da oamenilor politici ocazia sa respecte inscrisul constitutional de la art. 2 din Constitutia Romaniei care precizeaza dreptul de exercitare a suveranitatii nationale a poporului roman prin referendum.

In acelasi timp, apreciez ca revenirea la mandatul de 4 ani pentru Presedintele Romaniei este necesara in perspectiva consolidarii deplinei democratii. ”


Intră acum și în grupul de