Pentru UNPR Suceava, in educatie, pe primul loc trebuie sa fie copilul

Candidatul UNPR pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, Cătălina Elena Vartic, consideră că școlile care au fost închise în ultima perioadă vor trebui redeschise, iar elevii să nu mai fie nevoiți să parcurgă distanțe lungi până la școala care a rămas in funcțiune, din respectiva comunitate.

Președintele UNPR Suceava a arătat într-un comunicat de presă că principiul Legii Educației este finanțarea pe copil si nu finanțarea pe cadru didactic, motiv pentru care spiritul legii este că important devine elevul, în aceste condiții nu elevul trebuie obligat să meargă la profesor, ci profesorul să vină spre elev.

Candidatul UNPR la funcția de președinte a CJ Suceava subliniază în documentul citat că autoritatea județeană împreună cu autoritățile locale vor trebui să identifice surse de bani pentru finanțarea redeschiderii școlilor, inclusiv pentru plata cadrelor didactice care sunt obligate să facă naveta pentru a preda în aceste școli.

”Este mult mai ieftin să finanțezi deplasarea câtorva cadre didactice decât să susții transportul a zeci de elevi, în fiecare zi, de acasă la școală și înapoi”, a spus Cătălina Elena Vartic.

Liderul progresiștilor suceveni arată că în condițiile în care se înființează și clasa 0, este inuman să obligi copii de 5 sau 6 ani, la primele ore ale dimineții, să fugă ca să prindă un loc într-un microbuz care îi duce spre o școală aflată la foarte mare distanță de casa părinților.

”Microbuzele școlare au fost introduse pentru a transporta copiii ce locuiesc în zone izolate și nu pentru a face servicii de tip maxi-taxi cu elevii, pe rute ce includ satele dintr-o comună. Trebuie să regândim modul în care se procedează acum. Au fost închise şcoli, iar copiii trebuie să ajungă la unităţi şcolare situate la mare distanţă. În cel mai bun caz, elevii sunt preluaţi de microbuze şcolare, dar de cele mai multe ori, copiii sunt nevoiţi să se trezească cu noaptea-n cap ca să ajungă la şcoală. În aceste condiţii, cât de performant mai poate fi un copil care s-a trezit devreme, a mers kilometri pe jos ca să ajungă la şcoală şi se gândeşte că va trebui să parcurgă aceeaşi distanţă înapoi când se termină cursurile şi e şi mai obosit”, a mai spus Cătălina Elena Vartic.

Ea a mai declarat în comunicatul de presă că propune şi sprijinirea şi încurajarea performanţei în educaţie prin atragerea elevilor şi studenţilor cu rezultate remarcabile spre administraţie şi prin oferirea de burse de merit pentru cei care vor rămâne în Suceava.