Ponta a declarat la Suceava ca i-a cerut presedintelui Basescu sa-i indice prevederile legale privind cererea in cazul lui Hasotti (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Nu voi accepta niciodată nici din partea preşedintelui României, nici din partea oricărui oficial cereri care nu sunt întemeiate legal sau constituţional”, a declarat, joi, primul-ministru Victor Ponta, la Suceava, referitor la cererea preşedintelui Traian Băsescu, în cazul nominalizării ministrului Culturii, Puiu Haşotti.

După ce a participat la instalarea în funcţie a noului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, premierul României a arătat într-o conferinţă de presă că i-a cerut şefului statului să-i indice prevederile legale privind o asemenea cerere. „I-am cerut preşedintelui Traian Băsescu să-mi indice textul de Constituţie sau de lege care prevede obligaţii sau condiţii care trebuie îndeplinite pentru a fi ministru. Din câte ştiu eu trebuie să fii cetăţean român, să ai drepturi electorale, iar preşedintele României nu poate să schimbe prin voinţa lui nici legile nici Constituţia României, iar eu voi respecta Constituţia României nu dorinţele preşedintelui care sunt în afara legii sau a Constituţiei. Altfel, putem să-i cerem şi noi preşedintelui să declare anumite lucruri şi nu cred că-i va conveni”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, joi, într-o scrisoare, ca ministrul desemnat al Culturii, Puiu Haşotti, să declare pe propria răspundere că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat. “Luând în considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzaţi o parte dintre membrii Executivului şi impactul major negativ asupra României în plan intern şi internaţional generat de existenţa unor astfel de suspiciuni, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., într-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Haşotti, care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat”, precizează Preşedinţia.

După această solicitare, ministrul desemnat al Culturii, liberalul Puiu Haşotti, a declarat, că în jumătate de oră va depune la Palatul Victoria declaraţia cerută de către preşedintele Traian Băsescu privind teza sa de doctorat, apreciind că solicitarea este “inedită şi amuzantă”. El a mai precizat că va depune declaraţia “cu zâmbetul pe buze”.

Preşedinţia informează că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 25 iunie, la ora 19.00. Puiu Haşotti este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, iar din anul 1995 este doctor în ştiinţe istorice.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. El a declarat, marţi, că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii. Înainte de aceste acuzaţii, preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: “Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!”.


Intră acum și în grupul de