Victor Ponta ii cere lui Traian Basescu sa inceteze persecutiile politice de genul celor practicate de Nicolae Ceausescu


Intră acum și în grupul de

Premierul României, Victor Ponta, care este și presedintele PSD i-a cerut presedintelui suspendat Traian Băsescu să înceteze ceea ce el a denumit ”persecutia politica” a celor care au votat la refrendumul de suspendare.

Victor Ponta a declarat, miercuri, la Putna unde a participat la hramul Mănăstirii că anchetarea celor care au votat la referendum este o „persecuţie politică”, și că îi transmite procurorului general că nu se poate prevala de autoritatea ministrului Justiţiei pentru această acţiune.

Premierul Victor Ponta a explicat foarte clar că o coabitare cu Traian Băsescu în cazul în care în urma deciziei Curţii Constituţionale acesta va reveni în funcţia de preşedinte, va putea exista doar în condiţiile în care preşedintele suspendat, de data aceasta, după a doua suspendare, ar înţelege că trebuie să respecte Constituţia României şi atribuţiile lui constituţionale.

„Eu am fost dispus şi începând cu 7 mai, atunci când am primit votul Parlamentului să încerc să găsesc o colaborare instituţională cu Traian Băsescu. Din păcate, lucrul acesta nu a fost posibil şi nu din vina mea. Ca o dezvăluire: a doua zi după alegerile locale, pe 11 iunie, am primit un telefon de la preşedintele Băsescu atunci, care mi-a spus pe un ton foarte agresiv că a tăcut destul şi că va ieşi la luptă împotriva mea şi a Guvernului şi a USL-ului.

Practic, de atunci, domnul Băsescu mi-a dovedit că nu a acceptat şi nu va accepta probabil niciodată ideea de a avea un guvern care să nu-i fie obedient, aşa cum au fost guvernele Boc şi Ungureanu şi m-am pregătit şi eu şi ne-am pregătit cu toţii de războiul care era inevitabil”, a declarat Victor Ponta.

Primul-ministru a arătat că nu are nici o idee despre cum și mai ales ce va decide Curtea Constituţională în 21 august, dar ştie un singur lucru, că şi dacă hotărârea Curţii Constituţionale va fi o hotărâre nedreaptă din punctul de vedere al celor 8,5 milioane de români care au venit la vot, nu va exista altă soluţie decât să fie respectată.

„Consider însă că Traian Băsescu, dacă într-adevăr îşi doreşte să se întoarcă la Cotroceni chiar şi în modul acesta strict bazat pe o decizie a Curţii Constituţionale şi nu pe suportul popular, cu atât mai mult ar trebui în aceste zile să oprească persecuţia şi, practic, această operaţiune de terorizare a celor 8,5 milioane de oameni care au votat”, a mai spus președintele PSD.

„Îmi este foarte clar că preşedintele suspendat este în spatele acestei acţiuni abuzive prin care oameni simpli, oameni din comune, din sate, din diverse regiuni ale ţării, sunt anchetaţi într-un mod care eu nu l-am cunoscut în România. Înţeleg că a fost în anul 1946 după alegerile de atunci şi, eventual, a mai fost în 1987 când muncitorii de la Braşov s-au ridicat împotriva lui Ceauşescu. Aceleaşi metode utilizate atunci se utilizează acum, cu procurori care sunt trimişi, practic, să îi persecute şi să îi intimideze pe oamenii care au votat”, a mai declarat Victor Ponta.
El şi-a exprimat speranţa că Traian Băsescu va cere ca această acţiune de persecuţie să fie stopată.

„Eu cred că, cu atât mai mult, în aceste condiţii, Traian Băsescu ar trebui să se gândească şi fie să facă un apel către doamna Kovesi, către cei pe care el i-a numit în funcţii, să oprească această operaţiune abuzivă fără precedent în cei 22 de ani, fie să înţeleagă că se va întoarce la Cotroceni exact cum a fost Nicolae Ceauşescu în 1988 şi 1989, adică aşteptând sfârşitul”, a spus Ponta.
El a mai adăugat că va transmite scrisori şi preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, şi secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton prin care să informeze asupra ceea ce se întâmplă acum în România şi să le ceară să nu gireze o asemenea acţiune.

„Voi transmite scrisori şi preşedintelui Barroso şi secretarului de stat, doamna Clinton prin care să informez asupra ceea ce se întâmplă acum în România. Practic, la solicitarea lui Traian Băsescu, se petrece această persecuţie politică, a celor 8,5 milioane de români care au venit la vot şi evident să le cer să nu gireze o acţiune antidemocratică şi o acţiune care nu poate decât să ducă la o ruptură şi mai mare între populaţia României şi preşedintele suspendat Traian Băsescu şi acei oameni care încă îi mai sunt credincioşi din diverse instituţii ale statului. Nu ştiu şi nu am mari speranţe că preşedintele suspendat va înţelege că a dus lucrurile dincolo de orice limită a suportabilităţii, dar apelul meu este foarte clar”, a mai declarat premierul.


Intră acum și în grupul de