„Apele trebuie sa se aleaga in PDL”. Vezi cine spune asta

Analiza care se face în aceste zile în interiorul PDL privind rezultatul slab în alegeri a evidenţiat multiple cauze, de la cedarea guvernării la lipsa de loialitate a unor primari, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al PDL, deputatul de Suceava Ioan Bălan.

El a spus că a făcut analiza proprie după ce a obţinut în alegerile parlamentare un scor de 44 la sută, cel mai mare din ţară, şi că a constatat că situaţia îl mâhneşte întrucât s-a ajuns ca un partid de importanţa PDL să aibă 44 la sută scorul maxim. „Dacă 44 la sută e scorul maxim obţinut într-un colegiu înţelegem că partidul a obţinut un scor foarte mic”, a spus secretarul general adjunct al PDL.

Bălan a menţionat că printre cauzele identificate în analiza internă din partid este una mereu prezentă, cea de cedare a guvernării. „În interiorul PDL, preluarea guvernului de către USL nu a fost văzută ca o pierdere a guvernării, ci ca o cedare”, a spus deputatul democrat liberal. El a mai arătat că o altă cauză a pierderii alegerilor a fost adoptarea unor măsuri nepopulare, de austeritate, necesare de altfel, dar care nu au fost bine explicate întrucât cei care le-au aplicat nu au fost îndeajuns de credibili.  „Am explicat că aceste măsuri sunt necesare şi oamenii le-ar fi acceptat mai uşor dacă le-am fi arătat că, în condiţiile în care, o perioadă trebuie să umble desculţi, măcar să fie creată solidaritatea şi să fim şi noi desculţi”, a declarat Bălan.

balan 2-2013

Secretarul general adjunct al PDL a mai declarat că o altă cauză este lipsa de loialitate faţă de partid a unor primari PDL. „Nu vom înţelege cum un primar care în alegerile locale a obţinut 60 la sută, în alegerile parlamentare obţine doar zece la sută. Nu există nici o explicaţie credibilă”, a spus Bălan. Deputatul democrat liberal a adăugat că o explicaţie posibilă este pierderea conducerii Consiliului Judeţean, fapt ce i-a făcut vulnerabili pe primarii PDL în faţa noii conduceri USL al CJ.

El a apreciat însă că deşi, până acum, PDL nu a adoptat măsuri concrete faţă de aceşti primari nu se exclude luarea unor măsuri în perioada următoare, care pot fi chiar dureroase, dar corecte. „Apele trebuie să se aleagă în partid”, a spus Bălan care a explicat că un primar PDL poate fi evaluat după rezultatele ultimelor alegeri din localitatea sa.

loading...