„Apele trebuie sa se aleaga in PDL”. Vezi cine spune asta


Intră acum și în grupul de

Analiza care se face în aceste zile în interiorul PDL privind rezultatul slab în alegeri a evidenţiat multiple cauze, de la cedarea guvernării la lipsa de loialitate a unor primari, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al PDL, deputatul de Suceava Ioan Bălan.

El a spus că a făcut analiza proprie după ce a obţinut în alegerile parlamentare un scor de 44 la sută, cel mai mare din ţară, şi că a constatat că situaţia îl mâhneşte întrucât s-a ajuns ca un partid de importanţa PDL să aibă 44 la sută scorul maxim. „Dacă 44 la sută e scorul maxim obţinut într-un colegiu înţelegem că partidul a obţinut un scor foarte mic”, a spus secretarul general adjunct al PDL.

Bălan a menţionat că printre cauzele identificate în analiza internă din partid este una mereu prezentă, cea de cedare a guvernării. „În interiorul PDL, preluarea guvernului de către USL nu a fost văzută ca o pierdere a guvernării, ci ca o cedare”, a spus deputatul democrat liberal. El a mai arătat că o altă cauză a pierderii alegerilor a fost adoptarea unor măsuri nepopulare, de austeritate, necesare de altfel, dar care nu au fost bine explicate întrucât cei care le-au aplicat nu au fost îndeajuns de credibili.  „Am explicat că aceste măsuri sunt necesare şi oamenii le-ar fi acceptat mai uşor dacă le-am fi arătat că, în condiţiile în care, o perioadă trebuie să umble desculţi, măcar să fie creată solidaritatea şi să fim şi noi desculţi”, a declarat Bălan.

balan 2-2013

Secretarul general adjunct al PDL a mai declarat că o altă cauză este lipsa de loialitate faţă de partid a unor primari PDL. „Nu vom înţelege cum un primar care în alegerile locale a obţinut 60 la sută, în alegerile parlamentare obţine doar zece la sută. Nu există nici o explicaţie credibilă”, a spus Bălan. Deputatul democrat liberal a adăugat că o explicaţie posibilă este pierderea conducerii Consiliului Judeţean, fapt ce i-a făcut vulnerabili pe primarii PDL în faţa noii conduceri USL al CJ.

El a apreciat însă că deşi, până acum, PDL nu a adoptat măsuri concrete faţă de aceşti primari nu se exclude luarea unor măsuri în perioada următoare, care pot fi chiar dureroase, dar corecte. „Apele trebuie să se aleagă în partid”, a spus Bălan care a explicat că un primar PDL poate fi evaluat după rezultatele ultimelor alegeri din localitatea sa.


Intră acum și în grupul de