Alexandru Baisanu vrea ca statuia lui Petru Musat sa revina pe vechiul amplasament (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Alexandru Băişanu vrea ca statuia domnitorului Petru Muşat să revină pe fostul ei amplasament. În acest sens, şeful liberalilor suceveni la somat pe edilul şef al municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, să readucă statuia acolo unde îi este locul în cel mai scurt timp.

Băişanu a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută pe parcursul zilei de joi că importanţa istorică a acestui domnitor care a condus Moldova între anii 1375 şi 1391 este una foarte mare, de numele său legându-se aducerea capitalei principatului la Suceava precum şi ctitorii ca Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Şcheia sau Biserica Sf. Gheorghe de la Mirăuţi.

Statuia care-l înfăţişează pe domnitor ţinând în mână o sabie a fost luată de pe esplanada Casei de Cultură a sindicatelor din centrul municipiului în anul 2011 când în zonă au fost demarate lucrările pentru realizarea celor două parcaje subterane.

Statuia a fost dusă şi depozitată în curtea laboratorului zonal de restaurare situat vis-a-vis de Cimitirul Pacea.

„Memoria omului din perioada căruia avem prima atestare documentară a Cetăţii de Scaun şi mai apoi a Sucevei, trebuie respectată de toţi locuitorii municipiului şi a conducerii administrative a acestuia, aşa că îl somez pe primarul oraşului să readucă statuia lui Petru Muşat pe vechiul amplasament şi îi rog pe toţi cei care au mutat statuia lângă Cimitirul Pacea să citească măcar o pagină din istoria pe care acest domnitor a lăsat-o municipiului Suceava şi se vor cutremura aflând cât de mici sunt”, a declarat Alexandru Băişanu.


Intră acum și în grupul de