Vezi cum comenteaza liderii USL Suceava criza din cadrul aliantei


Intră acum și în grupul de

baisanu si nechifor 1

Este regretabil că s-a ajuns la actuala situaţie din USL, a declarat vineri, preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, care consideră că o soluţionare a crizei din USL ar fi demisia lui Sorin Roşca Stănescu din PNL, sau demiterea lui din grupul parlamentar liberal. „Chiar dacă unii parlamentari sunt noi, la primul mandat, cum este cazul senatorului Sorin Roşca Stănescu, trebuie să înţeleagă că majoritatea parlamentară are obligaţia de a susţine guvernul. În altă situaţie, cei care nu susţin ceea ce guvernul propune, sunt automat în opoziţie”, a spus Nechifor, în opinia căruia „elegant ar fi să fie soluţionată criza fie prin demisia celui în cauză, fie prin demiterea din grupul parlamentar din care face parte”, a spus liderul PSD Suceava.

Pe de altă parte, preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat că nu este primul moment în care au existat discuţii în contradictoriu în USL şi este convins că nu va fi nici ultimul moment. „Este evident că acolo unde se întâlnesc două structuri a două partide mari ale României e greu să armonizezi fiecare personalitate, fiecare caracter. Să facem apel la raţiune, să sacrificăm întotdeauna interesele de grup în favoarea interesului prinicipal care este buna guvernare a României”, a spus Băişanu.

El consideră că această criză nu se soluţionează prin plecarea lui Sorin Roşca Stănescu din PNL. „Nu cred că aceste discuţii trebuie să ducă la criză şi nu cred că plecarea lui Sorin Roşca Stănescu din PNL e rezolvarea acesteia”, a spus Băişanu. El a subliniat că este important ca PSD şi PNL să nu uite pentru ce a fost creat USL. „Dacă toţi indicatorii pe care ni i-am propus la înfiinţarea USL au fost atinşi, aş fi de acord ca USL să se desfiinţeze, dar în caz contrar, situaţie în care ne aflăm acum, PSD şi PNL trebuie să ţinem aproape şi să muncim pentru români şi să lăsăm prostiile”, a conchis Alexandru Băişanu.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta şi-a explicat ultima declaraţie referitoare la criticile lui Sorin Roşca Stănescu, arătând că „s-a umplut paharul” şi că este vorba de o campanie de denigrare a PSD, şi a precizat că, dacă Stănescu va rămâne în postul de senator PNL, atunci înseamnă că acordul USL nu se mai respectă. „Nu mă interesează scuzele lui, eu nu vreau scuze. Să fie foarte clar, dacă domnul Roşca Stănescu este în continuare senator PNL, atunci înseamnă că acordul USL nu se mai respectă. Eu şi toţi din PSD am fost solidari cu Vosganian în problema Oltchim, la fel şi ei au fost solidari cu miniştrii noştri. Deci, ori suntem solidari, ori spunem, nu poţi să fii şi la putere, şi în opoziţie”, a spus Ponta la postul public de televiziune.

El a precizat că acest lucru nu înseamnă că nu va mai funcţiona coaliţia de guvernare, ci că este nevoie să existe un alt acord al USL, în care eventual să fie stipulat că Roşca Stănescu are voie să critice PSD fără să existe reacţii împotriva lui. „Varianta pe care am prezentat-o şi pe care PSD nu o acceptă este de a scoate şi noi trei senatori care toată ziua să îl facă în toate felurile pe Crin Antonescu sau pe liberali, ceea ce nu cred şi nu vreau aşa ceva….”, a spus Ponta.

Premierul a explicat că nemulţumirea s-a accentuat după ce Stănescu a susţinut o lege împotriva ministrului de Finanţe, pentru care în prezent nu exist resurse, declarându-se mândru de faptul că votul din Senat a condus la crearea unei alte majorităţi. „E vorba de legi pe care le-a susţinut împotriva Guvernului, iar picătura care a umplut paharul a fost o declaraţie prin care a spus că este foarte mândru de votul de luni din Senat, în care pentru prima dată s-a creat o altă majoritate: PNL, PDL, PPDD. Dacă lucrurile stau aşa, atunci colegii din PNL trebuie să ne spună şi lucrurile sunt foarte serioase”, a spus Ponta.

El a adăugat însă că nu crede că liberalii vor opta pentru Stănescu în detrimentul relaţiei cu PSD şi a susţinut că el îl va susţine în continuare pe Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale chiar dacă USL nu va mai exista.

Ponta a declarat anterior că nu este mulţumit de soluţia PNL în cazul lui Roşca Stănescu şi a arătat că acesta a continuat criticile la adresa PSD, generând astfel cea mai mare criză a USL de la formare, Ponta precizând că, „dacă nu se face nimic, nu putem merge mai departe împreună”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că el şi liderul PSD Victor Ponta nu sunt în situaţia de a-şi da ultimatumuri, iar „ceea ce avea PNL de hotărât şi de spus a făcut-o astăzi”.

Antonescu precizase că PNL dezavuează aprecierile făcute de senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu la adresa PSD sau a liderul social-democrat, el arătând că oricine mai încalcă atât de clar protocolul USL va trebuie să se despartă de partidul din care face parte şi de USL.


Intră acum și în grupul de