Ioan BALAN: ”O creştere economică de 1-2 % pe an nu este mulţumitoare pentru România”

Deputatul PDL de Suceava, Ioan Bălan, care este vicepreședinte regional al partidului, este sceptic în pivința relansării economice a României sub guvernarea USL. Din punctul de vedere al parlamentarului sucevean previziunile pentru perioada 2013-2016 sunt ”deprimante”. Ioan Bălan a declarat pentru presă că ”România a rămas corigentă” la creșterea economică în anul 2012, an în care relansarea economică trebuia să ia avânt.

”Relansarea economică sub USL nu a mai venit şi nici nu se întrevede. După ce am dus în spate o criză economică epuizantă şi împovărătoare de trei ani de zile, am închis anul 2011, sub guvernarea PDL, cu 2,2% creştere economică. Tot ce a făcut USL de când este la guvernare pentru creşterea economică a fost să o revizuiască, de nenumărate ori, în jos. De la o creştere economică de 1,7 % prognozată pe anul 2012, USL a obţinut doar 0,7 %. Ba mai mult, România figurează în raportul FMI cu o creştere de doar 0,3% a Produsului Intern Brut (PIB)”, a explicat vicepreședintele regional al PDL.

balan..ioan

Parlamentarul sucevean a mai spus că nici în Programul de convergenţă 2013-2016 USL nu se dezice de vechiul obicei precizând că creşterea economică este din nou prognozată în scădere comparativ cu Programul de convergenţă anterior, trimis la Bruxelles în aprilie 2012.

”Mai grav este că ţinta de creştere economică a fost redusă fără menajamente, cu peste un punct procentual în fiecare an”, a explicat Ioan Bălan. Potrivit acestuia, perspectiva pentru anul 2013 se înrăutăţeşte deprimant, fiind redusă la jumătate faţă de ce se aştepta anul trecut în aprilie. Anul acesta, a menționat Bălan,  ne aşteaptă o creştere a PIB de 1,6%, faţă de 3,1%, conform anteriorului Program de convergenţă. El consideră însă că nici această cifră nu este definitivă, pentru că asupra ei planează perspectivele evoluţiilor economice sumbre din statele Uniunii Europene.

”USL prevede că nici în anul 2014 nu vom creşte economic cu mai mult de 2,2%. În raportul menţionat, FMI e şi mai pesimist: doar 2% avans al PIB-ului. De altfel, abia dacă vom atinge o creştere economică de 3% până în anul 2016, fără nicio şansă de a mări pasul pentru a prinde din urmă restul ţărilor europene. Ori o creştere economică de 1-2% pe an nu este mulţumitoare pentru o ţară ca România, care trebuie să recupereze un decalaj important de dezvoltare şi standard de viaţă faţă de celelalte state membre ale UE”, a conchis deputatul PDL de Suceava, Ioan Bălan.