Flutur cere Guvernului Ponta sa nu taie din banii de naveta scolara


Intră acum și în grupul de

Secretarul general al PDL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, cere premierului Victor Ponta să renunţe la tăierile banilor de navetă şcolară, arătând că la nivelul întregii ţări peste 170.000 de copii vor fi afectaţi, iar în judeţul Suceava sunt peste 7000 de copii care au nevoie de abonamente.

flutur 2-2013

Potrivit lui  Flutur, după ce a introdus noi taxe şi impozite, Guvernul USL vrea să taie şi din banii copiilor care merg la şcoală. Într-un comunicat de presă, senatorul democrat-liberal a atras atenţia guvernanţilor USL că judeţul Suceava, cu un relief muntos în mare parte, are localităţile dispersate, copiii fiind obligaţi să parcurgă distanţe mari până la şcoală, iar o asemenea măsură necugetată a Guvernului va afecta multe familii cu copii şcolari.  „Dacă Guvernul USL are un minim respect pentru educaţie, pentru copiii care merg la şcoală şi pentru familiile acestora, trebuie să renunţe la ciuntirea fondurilor pentru naveta”, a spus Flutur care consideră că printr-o astfel de măsură USL creşte riscul de abandon şcolar.

El a mai avertizat că prin tăierea fondurilor pentru naveta, Guvernul încalcă Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că elevilor care fac naveta li se decontează banii de transport. „Guvernul nu trebuie să uite de restanţele pe care le are către zeci de mii de elevi din mediul rural şi care sunt afectaţi de nedecontarea cheltuielilor de transport. Guvernarea USL ar trebui să sprijine primăriile cu fonduri pentru a fi asigurată decontarea navetei şi pentru personalul didactic. În caz contrar, mai mulţi învăţători sau profesori vor fi afectaţi, iar o parte dintre şcolile din mediul rural nu ar mai beneficia de cadre didactice calificate. Vorbim în fond despre drepturi egale de acces la toate nivelurile şi formele de învăţământ”, a mai arătat liderul PDL. El consideră că şi copiii din aceste şcoli au dreptul la un învăţământ de calitate, cu personal didactic calificat.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Guvern, la articolul 14 se prevede că „decontarea abonamentelor de transport emise de operatorii de transport rutier, pentru facilităţile de transport acordate elevilor, prevăzute la alin. (3) al art. 84 din Legea educaţiei naţionale, nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se asigura la nivelul acestora dar nu mai mult de 26 lei/abonament/luna pentru distanţă de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru.”


Intră acum și în grupul de