Liderul PSD Suceava, Catalin Nechifor crede ca liberalii ar trebui sa fie preocupati de administrarea tarii si mai putin de alegerile din 2016


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PSD Suceava şi al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că liberalii ar trebui să se ocupe acum de administrarea bună a ţării şi să nu găsească o prioritate în promovarea unei legi pentru alegerile locale din anul 2016.

nechifor2

Cătălin Nechifor a explicat că propunerea parlamentarilor PNL privind alegerile locale se referă la anul 2016, dar consideră că aceştia par să se grăbească pentru că sunt de făcut multe alte lucruri mult mai importante cum ar fi buna guvernare locală şi centrală.

„Aşa cum am demonstrat până acum, subiectul politic nu ar trebui să fie o preocupare de moment ci este nevoie de decizii în planul administrativ şi pentru continuarea creşterii absorbţiei fondurilor europene şi o bună pregătire în acest sens pentru exerciţiul financiar 2014-2020”, a spus Nechifor.

El a arătat că doreşte ca anul viitor să fie cât mai relaxat din punct de vedere politic, fără turbulenţe generate de campania electorală.

„Îmi doresc să continuăm ceea ce am început cu premierul Victor Ponta”, a subliniat Cătălin Nechifor.

Parlamentarii PNL – 63 de senatori şi deputaţi – propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

 

“Nu trebuie ignorat ca prin mentinerea sistemului de vot intr-un singur tur este avantajat partidul care controleaza actul guvernamental, dandu-i posibilitatea de a-si preserva pozitiile ocupate prin sprijinirea cu prioritate a propriilor primarii”, spun parlamentarii PNL care au elaborat documentul.

 

“Prin revenirea la alegerea in 2 tururi s-ar da alegatorilor o a doua sansa sa-si voteze candidatul preferat, sau chiar sa-si schimbe optiunea intre primul si al doilea tur de scrutin, incurajand contopirea intereselor candidatilor care se bucura de succes in primul tur, fiind astfel posibile intelegeri intre partide si candidati pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Campania electoral ar fi mult mai dinamica pentru ca si acei candidati cotati ca fiind pe locurile secundare in sondajele de opinie ar avea sanse sporite”, mai explica PNL.

 

“Consideram, de asemenea, ca este necesara asigurarea principiului reprezentativitatii, avand in vedere ca din cauza prezentei scazute la vot, unii primari ar putea fi alesi de 10-15% din cetatenii cu drept de vot din localitatea respectiva. Sistemul majoritar cu un tur are un deficit de reprezentativitate fata de cel cu doua tururi, sistem ce poate fi mai corect, pentru ca ar conferi o credibilitate mult mai mare pentru primarul ales”, mai precizează iniţiatorii.


Intră acum și în grupul de