Deputatul Ioan Balan: Municipiul Suceava are nevoie urgenta de un centru medical de permanenta

balan 1-2013

Președintele organizației municipale Suceava a PDL, deputatul Ioan Bălan, face un apel  către medicii de familie și autorităților locale pentru înființarea unui centru medical de permanență în municipiul Suceava. În urma discuțiilor pe care le-a avut atât cu medici de familie cât și cu pacienţi, parlamentarul democrat-liberal susţine că municipiul Suceava are nevoie urgenta de un centru medical de  permanenţă.

Potrivit lui Bălan, înființarea unui centru medical de permanență ar rezolva mai multe probleme printre care supraaglomerarea serviciului de ambulanță cu solicitări care de multe ori nu au caracter de urgență, supraaglomerarea unității de primire a urgențelor cu cazuri minore și inexistența unui serviciu medical permanent care să asigure consultații, eliberare rețete medicale, tratamente și supraveghere medicală. Nu în ultimul rând, a adăugat Bălan, s-ar rezolva problema nemulțumirii pacienților cu afecțiuni ușoare care ajung la unitatea de primire a urgențelor de la Spitalul Județean Suceava și care așteaptă foarte mult și aceasta nu din vina medicilor de gardă ci din cauza gravității altor cazuri care sunt prioritare. Astfel, înființarea unui centru medical de permanență în orașul nostru ar crea pentru Suceava și zona metropolitană premisele rezolvării tuturor acestor probleme”, a precizat liderul democrat liberal.

Preşedintele PDL Suceava susține că pe lângă faptul că vine în sprijinul pacientului indiferent dacă are sau nu calitatea de asigurat  oferindu-i un program de funcționare în perioada în care cabinetele medicilor de familie sunt închise, centrul de permanență va degreva serviciul de ambulanță și unitatea de primire urgențe de la Spitalul Județean. Acestui centru i se va putea adresa cu ușurință orice persoană care are o nevoie medicală. Centrul de permanență medicală va putea fi înființat prin asocierea medicilor de familie și prin sprijinul autorităților locale conform legislației în vigoare.

Apelul adresat de către deputatul Ioan Balan medicilor de familie pe de o parte și autorităților locale, pe de altă parte, vine în sprijinul rezolvării problemelor dintr-un segment extrem de important al sistemului medical. “Cred că primul pas ar trebui făcut de către Primăria municipiului Suceava prin punerea la dispoziție a unui spațiu pretabil pentru înființarea acestui centru de permanență medicală. Cred în disponibilitatea de asociere a unor medici de familie care ar dori să-și desfășoare activitatea în regim de gardă și să pună la dispoziția pacienților toată capacitatea lor profesională”, a spus Bălan. Atât consilierii locali cât și cei județeni ai PDL vor avea în zilele următoare discuții cu ceilalți parteneri politici în vederea găsirii de soluții pentru inițierea acestui proiect medical. “Aș vrea ca această inițiativă să nu capete culoare politică pentru a nu dezvolta polemici într-un domeniu atât de important cum este sănătatea populației”, a ţinut să evidenţieze Ioan Bălan.