Crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sfanta Parascheva. Vezi aici ce traditii si obiceiuri respecta romanii in acesta zi!


Intră acum și în grupul de

Sf. ParaschevaCrestinii ortodocsi o sarbatoresc anual, in data de 14 octombrie, pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, cunoscuta si sub numele de Paraschiva.

Crestinortodox.ro scrie ca Sfanta Parascheva s-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi. La varsta de zece ani, auzind in biserica cuvintele: “Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), raspunde imediat strigatului dumnezeiesc si isi schimba hainele cu imbracamintea unui cersetor.

Sursa citata arata ca Sfanta Parascheva decide sa-si paraseasca parintii pentru Hristos, inainte de a implini douazeci de ani. Ajunge la Constantinopol, unde se bucura de invatatura unor calugari cu viata duhovniceasca placuta Domnului. La sfatul acestora, merge la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. De aici pleaca spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce vede Ierusalimul, se aseaza intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Tradiţii si obiceiuri

Este interzis in aceasta zi sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie dacă vrei să eviti durerile de cap si cele oculare.

Conform unei superstitii stravechi, printre bucatele mancate sau date de pomana NU trebuie sa se numere si poamele cu cruce, nucile, castravetii sau pepenele rosu. Imparte in schimb must si vin nou, dar si paine sau lipie.

Sfanta Parascheva se roaga lui Dumnezeu si pentru femeile insarcinate. Daca urmeaza sa devii mamica, se spune in popor ca este bine sa imparti din bucatele tale unor copii sarmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la nastere, iar nasterea ta va fi una usoara, fara dureri.

Mai mult, se fac previziuni ale vremii in functie de starea vremii in ziua de 14 octombrie, dar si tinând cont de somnul oilor. Dacă oile dorm inghesuite si stranse laolalta in aceasta zi, ciobanii cred ca iarna care va veni va fi una lunga, grea si friguroasa. Dacă in schimb oile dorm risipite, iata un semn ca iarna care va veni va fi domoala si blanda.


Intră acum și în grupul de