Surugiu vrea ghiseu de incasare a amenzilor la frontiera non-UE, dupa ce primarul de Siret s-a plans ca nu poate incasa banii


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Radu Surugiu, propune înfiinţarea la frontierele cu statele non-UE înfiinţarea de ghişee pentru recuperarea amenzilor aplicate cetăţenilor străini care au încălcat legislaţia specifică zonei de frontieră în condiţiile în care, în prezent, acestea ar trebui recuperate de primării.

Deputatul sucevean a adresat o întrebare ministrului de Externe, Titus Corlăţean, căruia îi solicită acestuia un punct de vedere privind înfiinţarea unor asemenea ghişee şi consideră că o colaborare  între autorităţile locale, poliţia de frontieră şi organele vamale pentru recuperarea sumelor provenite din sancţiunile contravenţionale ar realiza o foarte bună colectare, iar sumele de bani ar putea fi folosite de autorităţile locale.

radu surugiu 4

El menţionează că din cauza lipsei cadrului instituţional şi a unor prevederi legale, nu se pot executa sancţiunile dispuse de vameşi şi poliţiştii de frontieră.

Surugiu consideră oportună şi crearea unei baze comune de date pentru identificarea cetăţenilor străini care au fost sancţionaţi contravenţional pe teritoriul românesc.

Deputatul PNL s-a adresat şi ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu în aceeaşi speţă arătând că primarul oraşului Siret, unde este punct de trecere a frontierei,  i-a semnalat lipsa prevederilor legale pentru recuperarea amenzilor, taxelor şi a altor sume datorate în vamă bugetului de stat sau bugetelor locale de la cetăţenii români şi străini.

Potrivit acestuia, în evidenţele fiscale ale Primăriei oraşului Siret figurează un număr de 446 procese-verbale de contravenţie încheiate de organele vamale, sancţiunile în cazul acestora însumând peste două milioane lei şi un număr de 232 de procese verbale de constatare încheiate de Poliţia de Frontieră şi 16 procese verbale încheiate de către Garda Financiară, în valoare de peste 300.000 de lei.

„Din cauza vidului legislativ, aceste sume nu pot fi recuperate, bani care ar putea fi viraţi în bugetul de stat şi bugetelor locale”, arată Surugiu.

El îi cere şi ministrului de Finanţe opinia privind oportunitatea înfiinţării unui ghişeu la frontierele cu statele non-UE pentru recuperarea sumelor datorate în vamă bugetului de stat sau bugetelor locale de cetăţenii români şi străini.


Intră acum și în grupul de