Luhan: „Ministrul Corlăţean trebuie să meargă de urgenţă la Londra pentru a dezamorsa campania antiromânească”

petru luhanÎngrijorat de acțiunile de discriminare împotriva românilor din Marea Britanie, europarlamentarul  PDL de Suceava, Petru Luhan, s-a deplasat la Londra pentru a discuta cu  comunitatea română, formată din studenți și muncitori, și pentru a găsi soluții la problemele acestora. Într-un comunicat de presă, eurodeputatul democrat-liberal arată că românii din Marea Britanie sunt profund îngrijoraţi de escaladarea campaniei de discriminare din mass-media, precum şi de atacurile politicienilor britanici, venite dinspre partidul extremist UKIP, cât şi din partea premierului David Cameron.  „După discuţiile avute cu reprezentanţii diasporei, care reprezintă cei aproximativ 300.000 de români care lucrează în Marea Britanie, solicit Ministrului Afacerilor Externe să meargă în persoană şi de urgenţă la Londra pentru a discuta cu autorităţile locale şi cu guvernul britanic”, a declarat Luhan.

El susţine că, cu puţin timp înainte de ridicarea definitivă a restricţiilor pentru români, atacurile împotriva lor s-au agravat, culminând cu declaraţii politice alarmante privitoare la o posibilă invazie a muncitorilor români, ce ar urmări exclusiv obţinerea de ajutoare sociale.

Eurodeputatul PDL menţionează că în realitate, aşa cum arată datele furnizate de Comisia Europeană, cei mai mulţi emigranţi din Marea Britanie vin din afara UE, iar Anglia nu este prima destinaţie aleasă de români atunci când merg la muncă în străinătate.

Luhan consideră inacceptabilă alimentarea ideii de ură şi instigarea la rasism de publicaţii britanice, în această categorie intrând, de exemplu, petiţia antiromâni lansată de tabloidul Daily Express, campania antiemigraţie a publicaţiei The Guardian, precum şi acuzaţiile The Sun şi The Telegraph privitoare la invazia a sute de mii de infractori şi cerşetori români.  „Odată întipărită ideea că românii le fură britanicilor locurile de muncă sau mai rău, că românii nu muncesc, ci stau pe ajutoare sociale în timp ce cerşesc sau comit tâlhării, va fi extrem de greu să reabilităm imaginea României. De aceea, este vital ca diplomaţia de la Bucureşti să ia măsuri urgente pentru a stopa discriminarea românilor în Marea Britanie”, precizează europarlamentarul Petru Luhan.