Maria Grapini: „Suceava merita sa aiba o filiala puternica a PC”


Intră acum și în grupul de

Maria Grapini (PC), fost ministru pentru IMM:

„Am revenit in Suceava. Am fost si mi-am petrecut Revelionul la Sucevita si e o zona minunata. Judetul e unul turistic. Suceava are trei mari oportunitati, cea mai mare suprafata de paduri, inca mai detineti 52 % din suprafata judetului, are cele mai multe produse ecologice si zona turistica de manastiri.

Sper ca la Suceava sa putem stabiliza o conducere. Suceava merita sa aiba o filiala puternica a PC pentru ca obiectivele PC in PE si in cel national sunt in consens cu ce are nevoie Romania, conservarea valorilor romanesti. PC are intre obiective un lucru mai vechi, dezvoltarea capitalului autohton si a IMM. Nu suntem extremisti, dar nu trebuie sa ne fie rusine sa ne iubim tara. Cred ca si Suceava trebuie sa aiba o filiala care sa apere aceste valori.

Ca ministru, am facut raportul pentru mandatul meu. Cred ca las in urma cateva initiative care vor produce efecte anii viitori. Avem in sfarsit legea IMM-urilor cu prevederea ca 0,4% din PIB sa fie dedicat IMM. Suceava are 273 de proiecte pe zona IMM. Pentru zona Iasi sunt peste 900 de dosare. Sper ca in acest an sa putem finanta mai multe proiecte. Speranta mea e ca efectele legilor sa aduca in anii urmatori o crestere a locurilor de munca. Ar trebui subliniat faptul ca am modificat doua lucruri esentiale pentru fonduri UE. Platile se fac contra factura si nu se mai asteapta banii de la UE ca sa platesti la stat.

Conform procedurilor, pe 25 mai vor fi alegeri concomitente si va trebui sa imi depun mandatul conform legii. Am sa demisionez ca pe locul meu sa fie tot un candidat al PC. Cat timp alegerile vor fi in acelasi timp, voi demisiona in timp util ca sa fie alegeri concomitente.

Cred ca in PE Romania trebuie tratata la fel ca celelalte tari. Cred ca cei 32 europarlamentari ai Romaniei vor trebui sa stie sa se lupte pentru tara asta.

Lucrurile pozitive pentru noi au fost din lupta dusa punctual de cate un europarlamentar. Daciana Sarbu s-a implicat si ea. Au fost si lberali. PC face parte din familia socialista. Niciodata nu am fost in ALDE. Exista in PE si familia conservatoare, dar e un grup f oarte mic. Noi suntem un partid de centru-stanga.

Nu am spus pas partiei de la Campulung. Nu s-a continuat nici o partie in Romania. Noi am primit 3700 de santiere deschise de oameni care nu stiu sa faca investitii sau de rea-credinta. La Campulung s-ar fi terminat partia daca s-ar fi folosit bani astia corect. Nu pornesti si ramai fara acoperis ca sa vina ploaia pe tine.

Pe de alta parte, primariile sunt extrem de vinovate pentru ca nu au avut un contract de finantare de la buget. Tu ca primar, cand stii ca nu ai buget, nici a cincea parte din investitie, cum sa inchei asa ceva cu constructorul fara sa ai finantare? Avem multe partii incepute. Noul exercitiu financiar permite cotinuarea cu fonduri UE.

In aprilie, se vor semna acordurile cu UE. Nici o tara nu a semnat acordul. In aprilie, e termenul de semnare. Din punctul meu de vedere, a fost o gandire nechibzuita a celor care au demarat investitia la Campulung. Daca ar fi fost incheiat un contract, era altceva.

Contractul prevedea ca se vor aloca bani in functie de alocarea bugetara. Nu asa se face. Un contract general si induci in eroare un primar nu este o certitudine. Primarul daca stia, nu facea asa ceva.”


Intră acum și în grupul de