Surugiu: PNL continua programul legislativ de reducere a fiscalitatii, inclusiv cu reducerea TVA la carne

Parlamentarii din Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor au avut o consultare cu  producătorii şi procesatorii din industria cărnii în contextul  în care, în data de 6 martie, deputaţii liberali au depus în procesul legislativ o iniţiativă  de completare a art 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal şi prin care se propune reducerea TVA la 9% pentru carne.

„Sectorul de carne din România este controlat în prezent de către 10 mari fabricanţi  care acoperă 70% din piaţă. Prin acest TVA redus vor scădea preţurile şi se va reuşi stoparea aşa numitelor exporturi false spre ţările vecine, având în vedere că Moldova va intra în Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, iar Ungaria a scăzut deja TVA-ul la această categorie de produse”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

Deputatul PNL Radu Surugiu susţine „reducerea TVA la carne şi produsele din carne trebuie adoptată cât mai repede deoarece în România se înregistrează cel mai mare TVA pe hrană din Uniunea Europeană, după Danemarca.  În majoritatea statelor europene există această practică  a cotei reduse a TVA la carne şi produse din carne, respectiv Marea Britanie are cota 0%, Spania şi Italia 4%, Franta 5,5%, Olanda, Belgia, Polonia au 7%, deci România, trebuie să aplice această cotă diferenţiată la produsele de bază, chiar dacă guvernul amână din varii motive această decizie”.

radu surugiu 3

Demersul liberal se înscrie în acţiunile recente la nivel parlamentar prin care reprezentanţii PNL au iniţiat deja modificări la Codul Fiscal în sensul reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, precum şi scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Astfel, propunerea legislativă de scădere a TVA-ului la carne reprezintă următorul pas în indeplinirea obiectivelor asumate prin programul de Guvernare al USL, program care ne obligă, prin votul cetăţenilor, să îl respectăm şi să îl aplicăm.

Răspunsul cel mai bun al noii coaliţii de guvernare  la propunerea liberală ar fi susţinerea acestor proiecte de legi deja depuse de PNL, se arată într-un comunicat al PNL în care se menţionează că, de altfel,  în cadrul audierilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a dat asigurări membrilor comisiilor  de specialitate că măsura de reducere a TVA la carne va beneficia de „susţinere reciprocă”, lăsând să se înţeleagă că Guvernul doreşte  implementarea acestei măsuri în cursul anului 2014.

„Având în vedere că Guvernul Ponta III, prin programul său, nu oferă garanţii  că măsurile fiscale, precum reducerea de TVA la produsele agoalimentare de bază, se vor pune în aplicare în acest an – condiţionate fiind de „spaţiul fiscal necesar”, parlamentarii liberali oferă, prin iniţiativa lor, concretizarea angajamentelor asumate în cadrul USL”, se mai arată în comunicat.

Partidul Naţional Liberal constată că, la nivel guvernamental nu există voinţă politică pentru materializarea acestui obiectiv, dar are convingerea că, la nivel parlamentar, propunerea PNL de reducerea a TVA-ului la carne va beneficia de consens politic şi de susţinere la vot, precizează sursa citată.