PMP Suceava cere deputatilor suceveni sa nu voteze acciza suplimentara la combustibil. 20.000 de suceveni au semnat pentru anularea accizei

Organizația Județeană a  Partidului Mişcarea Populară Suceava face un apel  către deputaţii din judeţul Suceava, cerându-le să anuleze săptămâna viitoare, în Parlament, majorarea accizei pe combustibil, care deja îi obligă pe români la cheltuieli în plus. „Solicităm deputaților suceveni să respingă  prevederile care majorează acciza pe combustibil cu 7 eurocenţi, începând cu data de 1 aprilie, din legea de aprobare a ordonanţei 111-2013, aflată în prezent la comisia Comisia pentru buget, finanțe și bănci”, se arată într-un comunicat al PMP Suceava.

 Partidul Mişcarea Populară consideră că taxa suplimentară pe combustibil are o singură menire – aceea de a pune la dispoziţia baronilor locali bani din care să ofere pomeni electorale în cele două campanii din acest an. „Acciza suplimentară pe combustibil va scădea nivelul de trai al românilor, scumpind nu doar combustibilul, ci, indirect, toate produsele şi serviciile.Calculele economiştilor arată că fiecare român va scoate din buzunar în medie 4 milioane de lei în 2014 pentru a plăti acciza Ponta. Oamenii vor plăti în curând mai mult pentru legume şi fructe, pentru carne, pentru lactate, pentru biletele de tren şi de autobuz”, se arată în comunicat.

milici Popovici Hrebenciuc

PMP mai susţine că odată cu introducerea acestei accize, românii au ajuns să plătească mai mult la benzină şi motorină decât nemţii, austriecii sau francezii, însă câştigă de 5 ori mai puţin. „Astfel, după această majorare a preţurilor la combustibili, litrul de motorină în România a ajuns mai scump decât în Germania sau Franţa. În România, litrul de motorină costă azi 1,405 euro (adică 6,3 ron), în Germania costă 1,395 euro, iar în Franţa costă 1,299 euro. De asemenea, litrul de benzină a ajuns mai scump decât în Franţa sau în Austria. La noi, litrul de benzină costă acum 1,389 euro (adică 6,2 ron), în Franţa costă 1,315 euro, iar în Austria 1,36 euro. În schimb, salariul mediu în România este azi de 394 euro, adică de peste 5 ori mai mic decât în Germania (2.054 euro/ lună) şi Austria (2.114 euro/ lună) şi de aproape 5 ori mai mic decât în Franţa (1.896 euro/ lună)”, menţionează sursa citată.

PMP nu este de acord nici cu măsurile de compensare anunţate de Guvern şi venite în paralel cu introducerea accizei de 7 eurocenţi, pe care le consideră incorecte şi discriminatorii şi care ar solicita o birocraţie uriaşă. „Sucevenii si-au exprimat in mod tranșant dezaprobarea față de această măsură nedreaptă și samavolnică iar cele peste 20 000 de semnături adunate de la ei în cadrul campaniei ^Ponta te arde cu pompa!^ probează din plin acest lucru”, precizează PMP Suceava.

PMP Suceava face apel la deputații suceveni să dea dovadă de responsabilitate și maturitate politică și să voteze împotriva acestui bir care împovărează până la gradul insuportabilității marea majoritate a românilor.