26 septembrie, ziua Sfantului Voievod Neagoe Basarab


Intră acum și în grupul de

Ziua de 26 septembrie este marcată în calendarul creștin-ortodox drept ziua Sfântului Voievod Neagoe Basarab.

Pentru viața sa sfântă și faptele mărețe roditoare peste veacuri, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul sfinților pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, cu ziua de sărbătorire 26 Septembrie.

În tomosul de proclamare a canonizării se spune că Sfântul Voievod Neagoe Basarab ‹‹a rămas în memoria poporului român și a tradiției ortodoxe prin opera sa intitulată „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”, prima creație de valoare universală a literaturii române, un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic și enciclopedic››.

 Sf. Voievod Neagoe Basarab 1

Sfântul Neagoe Basarab a fost voievod al Țării Românești între anii 1512-1521. Din neamul domnesc al Basarabilor a răsărit această rază duhovnicească care a luminat poporul muntean.

A primit o educație aleasă și în familie, dar un rol covârșitor în viața Sfântului Neagoe a avut patriarhul Nifon al Constantinopolului. La mănăstirea Bistrița l-a întâlnit pe marele ierarh, de la care a învățat taina rugăciunii inimii, păzirea gândurilor și râvna duhovnicească.

Prin rânduiala lui Dumnezeu, Sfântul Neagoe Bsarab a fost chemat la demnitatea de conducător al Țării Românești. A dus o luptă puternică pentru a uni Creștinătatea împotriva turcilor. A fost un mare miluitor al lăcașurilor sfinte ortodoxe din Balcani și sprijinitor al Bisericii.

Mănăstirea Curtea de Argeș, monument de artă medievală bisericească, este ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarb. Biserica mănăstirii adăpostește racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Filofteia de la Argeș și ale domnitorului sfânt Neagoe.

                                                      Pr. Prof. Justinian-Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de