1 octombrie, sarbatoarea Sfintilor Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani


Intră acum și în grupul de

De sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, pe 1 Octombrie, Biserica creștin-ortodoxă îi sărbătorește și pe Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani.

Dacă Sfântul Iosif a viețuit în timpul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare (sec. al XV-lea), Sfântul Chiriac a fost contemporan cu Sfântul Mitropolit Dosoftei al Moldovei (sec. al XVII-lea).

Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani

Născut în ținutul Neamțului, Sfântul Cuvios Iosif a ajuns până în Țara Sfântă, pe valea Iordanului, unde a ctitorit o mănăstire. Din cauza invaziei arabe, s-a retras în Moldova, în sihăstria de lângă Mănăstirea Bistrița, fiind primul pustnic din locul acela cunoscut cu nemele și întemeietorului Schitului Bisericani. Bisericani se traduce cu „al evlavioșilor”. Deci, aici era Sfântul Iosif și ucenicii săi, care trăiau în curăție, rugăciune neîncetată, post aspru, privegheri și cântări de psalmi.

Sfântul Cuvios Chiriac a trăit vreme de 60 de ani într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Bisericani. În „Viața și petrecerea sfinților”, lucrare scrisă de Sfântul Mitropolit al Moldovei se spune că „părintele Chiriac de la Bisericani a trăit smerit în munte 60 de ani; la gura peșterii se putea vedea o lumină care strălucea tot împrejur”.

Pentru viața lor curată și pentru nevoințele lor duhovnicești, în anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul sfinților pe Cuvioșii Iosif și Chiriac de la Bisericani, având zi de sărbătorire 1 Octombrie.

                                                  Pr. Prof. Justinian-Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de