Primarul Ion Lungu vrea majorarea cu 40 la suta a tarifelor la transportul energiei termice. Populatia va avea caldura doar daca plateste


Intră acum și în grupul de

Primarul Ion Lungu a anunţat, miercuri, că pentru repornirea centralei electro-termice a Bioenergy şi furnizarea de agent termic pentru prepararea apei calde menajere şi pentru încălzirea locuinţelor sucevenilor branşaţi la sistemul centralizat de termoficare este necesar să fie avizat un protocol încheiat între Termica SA şi Bioenergy care să fie girat de municipalitate.

Pentru ca acest protocol să intre în vigoare va trebui ca în şedinţa Consiliului local de joi să fie aprobat noul tarif pentru transportul şi distribuţia agentului termic solicitat de Termica SA.

Ion Lungu1

Lungu a evitat să spună în conferinţa de presă preţul nou, dar consilierul local PDL Lucian Harşovschi, a dezvăluit în emisiunea Ora de politică de la Intermedia TV de marţi seara, că majorarea propusă este de 40 la sută.

Harşovschi a explicat că se doreşte ca preţul de transport şi distribuţie să fie crescut de la 124 de lei în prezent la 197 de lei, ceea ce va face ca preţul gigacaloriei să fie de 340 de lei. Populaţia va plăti însă în continuare 185 de lei/gcal, iar restul de bani urmând să fie asiguraţi de la bugetul local din taxe şi impozite.

Harşovschi a menţionat că PDL nu este de acord cu această majorare de tarif, mai ales că există o negociere de tarif în derulare cu Thermonet, firma care a fost selectată în urma unei licitaţii să preia acest serviciu.

Consilierul local a mai spus că el crede că argumentele primarului vor fi legate de faptul că populaţia va plăti în continuare 185 de lei pe gigacalorie, dar fără să menţioneze că de fapt majorarea de tarif va fi suportată de toţi sucevenii care plătesc taxe şi impozite.

În conferinţa de presă de miercuri, primarul Ion Lungu a arătat că există şanse să se reia furnizarea apei calde şi ulterior a căldurii pentru că protocolul dintre Termica şi Bioenergy prevede că 42 la sută din încasările Termica vor ajunge la Bioenergy pentru plata producţiei de agent termic.

Primarul a mai spus că dacă Termica nu asigură aceste fonduri atunci Primăria va vira direct în contul Bioenergy suma de bani necesară.

Totodată, Ion Lungu a spus că pentru repornirea centralei este nevoie de plata sumei de 2,7 milioane de lei pentru biomasa deja consumată pentru producţia de agent termic şi care este neplătită, menţionând că un milion de lei urmează să vină de la bugetul de stat, iar restul vor fi din încasări.

Primarul a mai declarat că are asigurări de la Guvern că va mai primi sume de bani pentru a suplini efortul bugetar de 7 milioane de lei pe care va trebui să-l facă municipalitatea pentru a acoperi costul încălzirii în această iarnă.

El nu a putut însă preciza dacă şi grupurile de consilieri locali sunt de acord cu această majorare de tarif la transport şi distribuţie solicitată de Termica SA.

Oricum, primarul a avertizat că vine momentul în care dacă nu se achită serviciile de încălzire, populaţia nu va beneficia de apă caldă şi căldură.

El a arătat că este o mare problemă legată de încasări, în această lună fiind încasată doar suma de 459.000 de lei pentru termoficare.


Intră acum și în grupul de