Zeci de mii de pachete de ajutoare alimentare de la UE in plus in judetul Suceava

Acțiunea de livrare a ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană pentru persoanele defavorizate s-a încheiat în judeţul Suceava, în prima săptămână a lunii februarie.

Guvernul a trimis în judeţ 281.848 de pachete pentru peste 140.000 de beneficiari, dar cu tot cu cei de pe listele suplimentare nu s-a reuşit distribuirea ajutoarelor, zeci de mii de pachete fiind în continuare în depozite.

AJUTOARE

Potrivit Prefecturii Suceava, prin Programul Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (POAD 2014), la nivelul județului au fost expediate 281.848 pachete ajutoare alimentare pentru un număr de 140.924 beneficiari.

Sursa citată precizează că pe listele inițiale au fost înscriși un număr de 113.603 beneficiari, pentru care s-au distribuit un număr de 227.206 de pachete, iar pe listele suplimentare sunt înscrise în prezent un număr de 13.885 persoane.

Astfel, din lista iniţială au fost distribuite 227.206 pachete din cele 281.848 de pachete primite în judeţ. Vor mai primi pachete şi cei de pe listele suplimentare, adică 13.885 persoane. În aceste condiţii, peste 26.000 de pachete au rămas nedistribuite în judeţ.

„Prin Hotărâre de Guvern aprobată marţi, 10 februarie a.c., pachetele alimentare destinate persoanelor vulnerabile în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) și rămase în stoc vor fi redistribuite prin compensări între primării din același județ sau din județe diferite.

De asemenea, după compensarea între primării, pachetele de ajutoare alimentare vor fi suplimentate, conform nevoilor identificate.  Suplimentarea se va face cu respectarea următoarelor condiții: doar pentru persoanele care au primit anterior ajutoare alimentare, fie pe lista de cupoane, fie pe lista suplimentară; se acordă maximum două cutii de ajutoare alimentare pentru fiecare persoană, cu același număr de pachete pentru toți beneficiarii din cadrul unei localități;  lista în baza căreia se vor distribui cantitățile suplimentare va fi avizată de primarul localității.

Procedura compensării pachetelor alimentare a fost aprobată de Guvern în condițiile în care, în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), pentru anul 2014, unele primării au stocuri nedistribuite, iar alte primării au solicitări eligibile neacoperite”, se precizează în comunicatul Prefecturii Suceava.

Sursa citată mai menţionează că populația vulnerabilă care face parte din categoriile eligibile pentru a beneficia de aceste ajutoare alimentare include grupuri care sunt excluse de pe piața forței de muncă, din sistemul de educație, sănătate, locuințe și alte servicii.

„Cele mai mari categorii includ persoane cu venituri reduse, copii aflați în situații dificile, persoane cu dizabilități și persoane vârstnice singure sau dependente”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Suceava.