Directorul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, în dialog cu studenții și profesorii Universității „Ștefan cel Mare” Suceava


Intră acum și în grupul de

Sanda Maria Ardeleanu  - Fabian Flori

Directorul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, Fabien Flori, s-a aflat joi, 7 mai, la Suceava, unde a participat la mai multe întâlniri cu studenții, profesorii și conducerea Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

În deschiderea conferinței „La Francophonie et les sciences”, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul universitar Sanda Maria Ardeleanu a ținut să explice faptul că directorul AUF a venit la Suceava din proprie inițiativă, dorind să comunice cu studenții și profesorii de la USV pe teme educaționale.

Totodată, Ardeleanu a arătat că multe dintre proiectele interuniversitare se desfășoară prin intermediul Agenției Universitare a Francofoniei.

profesori

 

Ulterior, după discuțiile purtate cu studenții USV, Fabien Flori a participat la o întâlnire cu conducerea Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și coordonatorii masteratului francofon „Teoria și practica traducerii”, vizita încheindu-se la Biroul Francez, de la Casa Prieteniei.

Aflat pentru prima dată la Suceava, directorul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, Fabien Flori, a declarat că a venit la Suceava pentru a promova în rândul studenților bursele francofone și pentru a face cunoscute oportunitățile de studiu din cele 24 de țări în care Agenția este prezentă.

El a arătat că Agenția Universitară a Francofoniei oferă burse și stagii de pregătire studenților, afimând că un tânăr poate învăța în oricare dintre cele 24 de țări, în limba franceză, iar AUF îl va susține financiar pentru a putea studia. De asemenea, Fabien Flori a mai spus faptul că Agenția oferă stagii de perfecționare, burse profesionale în cadrul unor companii franceze, în domenii specializate, urmând ca după absolvire, tinerii să poată lucra în respectivele firme, fie în România, fie într-o altă țară francofonă.

studenti usv

Mai mult, Fabien Flori a explicat că Agenția Universitară a Francofoniei este și un intermediar între companii și tineri. El a susținut că firmele caută tineri foarte bine pregătiți în anumite domenii și de aceea deseori apelează la Agenția Francofoniei.

Cât privește nivelul de cunoaștere a limbii franceze, directorul AUF a apreciat că înțelegerea și a unei alte limbi străine, pe lângă limba engleză, reprezintă un atu profesional foarte important. Cu toate acestea, Fabien Flori a evidențiat faptul că în anumite domenii interesul companiilor este de a avea specialiști cât mai buni pe care ulterior să-i formeze, iar în urma unor stagii să deprindă și competențe lingvistice francofone.

La rândul său, profesorul universitar Sanda Maria Ardeleanu a spus faptul că desfășurarea săptămânală a unor activități la Biroul Francez de la Casa Prieteniei este un lucru îmbucurător, ceea ce dovedește o mare implicare din partea tinerilor suceveni.

„Francofonia este promovată pentru publicul larg la Suceava, ceea ce nu se întâmplă peste tot. Mă bucur foarte mult ori de câte ori aud că săptămânal, aici, la Biroul Francez vin copii, elevi, liceeni, studenți care sunt implicați într-un dialog francofon pe diferite teme, de o calitate excepțională”, a declarat Sanda Maria Ardeleanu.

Sanda Maria Ardeleanu  - Fabian Flori 1

Ardeleanu a ținut să aducă mulțumiri tuturor celor care servesc cauza francofoniei, una a valorilor.

„Francofonia nu înseamnă o limbă. Francofonia înseamnă valorile pe care acea limbă le reunește, și de acele valori avem nevoie. Este vorba despre democrație, toleranță, solidaritate, diversitate. Acestea sunt principalele valori pe care le promovează francofonia și mă bucur că aici în Bucovina, o zonă a multiculturalismului, a plurilingvismului, putem să cultivăm aceste valori”, a mai spus Ardeleanu.

La final, Sanda Maria Ardeleanu a ținut să aducă mulțumiri reprezentantului Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, pentru disponibilitate, spunând că prezența lui Fabien Flori este un eveniment pentru Suceava.


Intră acum și în grupul de