O excursie de neuitat, organizată de elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

Propunerea firmei „Iuventus” din Suceava de a ne implica în organizarea unei excursii a fost foarte tentantă la început, traseul stabilit de firmă destul de lung, dar ideea a prins viaţă la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Pentru că s-a dorit şi pentru că mulţi elevi consideră excursiile o activitate extracurriculară utilă în dezvoltarea proprie şi în relaţie cu ceilalţi.

Clasa a 9-a G a dorit cu adevărat să organizeze prima excursie din liceu, iar diriginta lor, d-ra profesor Raluca Dragomirescu, a acceptat provocarea. Clasa a 9-a B, prin d-na dirigintă Angela Moroşan, s-a alăturat grupului. Aşa a demarat organizarea unui eveniment care pentru unii poate părea simplu dar care implică destul efort, emoţii şi răspundere. D-na profesor Andreia Codreanu şi dl. profesor Cătălin Maxim au găsit elevi  din diverse clase dornici să participe, din clasele a 9-a, 10-a şi a 11-a. Se anunţa o excursie dificil de coordonat şi de controlat, dar s-a obţinut acordul părinţilor, al conducerii şcolii şi al Inspectoratului Şcolar Suceava şi s-a pornit la drum: 45 elevi  şi 5 cadre didactice.

Excursia s-a desfăşurat în perioada  30 aprilie – 3 mai 2015.

Obiectivele din traseu au reprezentat oraşe unde se ajunge după un drum lung cu autocarul. Prima oprire a fost în Cluj unde culorile şi aleile din Grădina Botanică, Centrul Vechi cu Grupul Statuar Matei Corvin şi Catedrala Sfântul Mihail au oferit prilej de plimbare, de relaxare şi de socializare. Ne-am continuat călătoria spre Băile Felix unde am fost cazaţi la Hotelul Monaco, un spaţiu cu curte interioară cu verdeaţă, în mijlocul staţiunii, cu oameni primitori şi condiţii foarte bune. O plimbare noaptea, în Oradea, a oferit o altă perspectivă asupra unui municipiu încărcat de lumină, de cultură şi de linişte. Totul a fost imortalizat în fotografii: Teatrul, Centrul Vechi, Crişul Repede.

excursie elevi humor 1

A doua zi a fost extrem de lungă deşi au existat doar două obiective în program, Peştera Urşilor şi Salina Turda. Drumul din Băile Felix până la Chişcău, unde urma să vizităm peştera, a fost de poveste. Pentru că aşa cum Făt Frumos creşte peste măsură, aşa a crescut şi drumul. Se lucra intens, se circula pe un singur sens, am întâlnit zeci de semafoare şi tot atâtea cozi de maşini. Şi totuşi a meritat. Situată între Munţii Bihorului şi Piatra Craiului, peştera se oferă de fiecare dată ca o valoroasă colecţie de imagini de neuitat: stalactite, stalagmite, lumini, săli cu denumiri bine alese, un ghid care a oferit explicaţii cu drag şi cu pasiune, un grup care a fost impresionat de lumea de sub pământuri chiar dacă unii mai fuseseră acolo. S-a permis şi fotografiatul şi de aceea poate a fost şi mai incitantă traversarea celor 875 de metri.

Programul destul de strict de la Salină a impus o cursă contra cronometru spre Turda dar ne-am încadrat în timp, la ora 18 a intrat ultimul grup. S-a servit masa la restaurantul  Ca sarea-n bucate şi am pornit spre Târgu Mureş. Aici ne-am cazat la Motel Darina.. A doua zi s-a vizitat oraşul, ne-am pierdut prin Promenada Mall dar ne-am regăsit după câteva ore şi am plecat spre Bistriţa Năsăud. Am avut noroc din nou de nişte gazde deosebite la Motel Sheriff, nişte oameni deschişi, calzi şi foarte sociabili. Ultima noapte este albă de regulă, aşa s-a întâmplat şi în această excursie, unii au dorit să stea în camere, alţii s-au adunat şi au cântat acompaniaţi de chitară, câţiva elevi mai mari au ieşit în oraş însoţiţi.

În drum spre casă, duminică, am oprit la Casa Memorială Liviu Rebreanu unde am fost plimbaţi prin viaţa şi opera scriitorului de un domn profesor care a cunoscut-o personal pe fiica lui Rebreanu şi care ne-a emoţionat şi ne-a câştigat atenţia.

excursie elevi humor 1 (2)

Poate că nu e suficient pentru o prezentare a unei excursii de patru zile şi de aceea câteva observaţii în plus sunt necesare. Elevii au înţeles mai bine şi au aplicat noţiunile de respect şi politeţe, au dovedit interes pentru tot ce li s-a arătat pe traseu, au respectat ora de trezire şi cea de plecare, s-au încadrat perfect în normele unui regulament stabilit dinainte. Pentru unii dintre noi excursia a fost o relaxare, o binefacere şi un prilej de a călători cu şi pentru elevii care ne-au înţeles şi ne-au bucurat prin atitudine şi comportament. Socializarea este cuvântul cheie în activităţile extracurriculare şi aceasta ne-a ajutat să cunoaştem şi să ne cunoaştem mai bine.

Mulţumin organizatorilor şi aşteptăm următoarea invitaţie!

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava


Intră acum și în grupul de