VIDEO Gerald Schweighofer: Noi prelucrăm doar lemn cu documente de proveniență legală. Sute de suceveni au protestat faţă de defrişări


Intră acum și în grupul de

Proprietarul firmei Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer, aflat în prezent într-un scandal legat de defrişările de pădure din România infirmă într-o declaraţie publică faptul că firma sa achiziţionează lemn tăiat ilegal sau că ar încuraja astfel de practici.

Schweighofer a decis să apară într-un material video pentru a respinge acuzaţiile aduse după ce în ultimele zile compania și salariații firmei se confruntă cu acuzații grave, iar un ONG reclamă faptul că această companie pune în pericol pădurile României prin metode ilegale. El susţine că nu acesta este adevărul și în consecință a ales să răspundă în acest mod.

 

https://youtu.be/ng3EvOpsnLc

„De multe decenii, Holzindustrie Schweighofer este un pionier în ceea ce privește prelucrarea durabilă și responsabilă a lemnului. De asemenea doresc să vă spun de ce suntem atât de dedicați: lemnul este chiar mijlocul nostru de trai. Ar fi total greșit din punctul de vedere al unei afaceri de familie să distrugem această resursă. Suntem în prim-planul prevenirii tăierilor ilegale, sprjinim lupta împotriva distrugerii pădurilor și suntem certificați în concordanță cu standarde de calitate internațional recunoscute, precum PEFC și FSC. Noi prelucrăm doar lemn cu documente de proveniență legală.

 

Pentru a garanta aceasta, am creat proceduri și sisteme de control și monitorizare eficiente. În momentul livrării la poarta fabricilor noastre verificăm toate documentele de proveniență. Livrarea este acceptată în incinta unităților noastre doar după ce s-a demonstrat fără nici un dubiu proveniența sa legală. În acest fel, ne asigurăm că în unitățile noastre de producție doar lemnul însoțit de documente oficiale de proveniență este acceptat și prelucrat. Refuzăm în mod categoric achiziția lemnului provenit din parcuri naționale – chiar dacă aceasta este permisă conform Codului Silvic. Orice furnizor care nu respectă regulamentele noastre sau care încalcă prevederile legale, pierde contractul cu noi iar livrarea acestuia nu este acceptată.

 

În acest moment există un material video care circulă în mediul online și care prezintă angajații mei filmați cu camera ascunsă. După cum puteți vedea, acest material video a fost editat. Angajații mei m-au asigurat că ei au menționat pretinsului vânzător că noi achiziționăm doar lemn legal. Am cerut de mai multe ori producătorilor acestui material video să ne ofere înregistrarea originală. Am încredere totală în echipa mea. Cu toate acestea, până la clarificarea definitivă a situației, am suspendat din funcție angajatul care este responsabil pentru aceste conversații.

 

Aș dori să invit toate organizațiile de mediu independente să se așeze cu mine la masa discuțiilor, pentru a identifica împreună propuneri de conservare a pădurilor și de promovare a silviculturii durabile. Și aceasta pentru că sunt dedicat din toată inima acestui scop“, se arată în mesajul lui Gerald Schweighofer.

protest impotriva defrisarilor (57)

Peste 400 de persoane s-au adunat, sâmbătă, în municipiul Suceava, în Parcul Central, pentru a-și exprima nemulțumirile cu privire la tăierile ilegale de copaci. Înarmați cu pancarte, oamenii au plecat într-un marș până la Comisariatul de Regim Silvic și Cinegetic, după care au revenit pe același traseu până în centrul orașului. Fie că au ales să meargă pe jos sau pe bicicletă, protestatarii au dat un prim avertisment autorităților centrale arătând astfel că nu mai pot tolera ilegalitățile comise pe partea de mediu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Biosilva, Florin Grădinariu, protestul de sâmbătă a fost organizat pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la defrișările masive din România și pentru a arăta că încă mai există persoane cărora le pasă de mediul înconjurător și de păduri.

„Există încă un foarte mare semn de întrebare asupra faptului că instituțiile statului, instituțiile de control și cele care administrează pădurile în România își fac într-adevăr treaba pentru că în urma apariției în presă a mai multor dovezi prin care companiile mari și nu numai cumpără sau chiar produc cherestea din lemn ilegal, s-a creat o mișcare de stradă care a adunat mai multă lume. Vom încerca să arătăm faptul că nouă ne pasă de păduri”, a declarat Grădinariu.


Intră acum și în grupul de