Liviu Pop: Preşedintele României ar trebui să aibă un salariu corelat cu cel al premierului şi preşedintelui ICCJ

Preşedintele României, care are un salariu de 7.800 de lei pe lună, ar trebui să aibă un salariu corelat cu cel al premierului şi preşedintelui ICCJ, este de părere ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop. El a spus, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Prefecturii Suceava, că pe grila de salarizare s-a vehiculat ca salariu maxim în administraţia din România să fie brut de 5000 de euro.

Ministrul consideră că ar trebui să se intre în dezbatere publică şi cu legea salarizării în sistemul bugetar „în aşa fel încât să avem o lege aplicabilă cât mai repede”.

ziua eroilor (3)

Potrivit lui Pop, prin creşterea în sistem accelerat al salariului minim pe economie s-a ajuns ca 25 la sută din salariaţii de la stat să aibă salariul minim pe economie şi odată cu creşterea salariului minim pe economie de la 1 iunie şi de la 1 ianuarie, la 1200 de lei există riscul ca 80 la sută din salariaţii din administraţie să primească salariul minim pe economie.

„Între un muncitor de întreţinere şi un inginer topograf sau agronom se ajunge la o aplatizare, aproape la acelaşi salariu”, a spus Pop.

El a mai declarat că atenţia este către administraţia publică locală unde sunt cele mai mici salarii în contextul în care nu s-au luat alte măsuri decât cea a reîntregirii după ce au fost diminuate de Guvernul Boc.

„Trebuie să avem o lege aplicabilă corelată cu salariul minim pe economie”, a spus Pop.

În ceea ce priveşte salariul unui ministru, Liviu Pop a precizat că toţi miniştrii au 5.300 de lei lunar, dar că în afara salarizării există  „aberaţii” în lege care trebuie rezolvate, exemplificând cu „o aberaţie legată de transport”, aceea că un ministru are cotă de combustibili de 200 de litri lunar, dar are nelimitat pentru călătorii cu avionul.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului bugetar la nivel central el a exemplificat cu salariul ministrului Agriculturii, de 5.300 de lei care este la jumătate decât cel al unui director al unei instituţii deconcentrate dintr-un judeţ din subordinea ministrului.

„Grila de salarizare ar trebui corelată”, a spus ministrul Liviu Pop.