O mie de sucevence au efectuat gratuit testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin


Intră acum și în grupul de

Un număr de 982 de sucevence au efectuat gratuit testul Babeş-Papanicolau de la începutul acestui an în cadrul programului naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, pentru 60 dintre acestea fiind recomandate investigaţii suplimentare.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că Ministerul Sănătăţii derulează şi în acest an Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, program ce se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani.

 

Zorescu a spus că pentru derularea acestui program în judeţul Suceava au fost alocate în acest an 260. 000 de lei.

Catalina Zorescu

Ea a precizat că, de la începutul acestui an, în cadrul celor două reţele care sunt coordonate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi Spitalul municipal Fălticeni, un număr de 982 de femei din judeţul Suceava au efectuat gratuit testul Babeş-Papanicolau, iar pentru 60 dintre acestea, la care rezultatul a fost pozitiv, s-au recomandat investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Zorescu a spus că screening-ul efectuat în cadrul acestui program este foarte eficient şi permite depistarea bolii în stadii precoce, vindecabile, precum şi îndrumarea pacientelor la care sunt depistate leziuni pentru investigaţii suplimentare, mai ales că în anul 2014 au fost depistate 74 de cazuri noi de cancer de col uterin, în diverse stadii de evoluţie.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că în acest an sunt aşteptate 3000 de femei din judeţul Suceava la cele două reţele amintite pentru efectuarea gratuită a testului Babeş-Papanicolau.

Medicul sucevean a subliniat că bugetul alocat acestui program în 2014 a fost 163 000 de lei pentru judeţul Suceava, iar anul trecut au fost testate 2083 de femei cu vârste între 25 şi 64 de ani.

Ea a spus că în primul trimestru al anului 2015 au fost depistate 24 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar în perioada menţionată se aflau în evidenţe 772 de persoane cu acest diagnostic.

 


Intră acum și în grupul de