Ioan Bălan: Un proiect al PNL Suceava este punerea în valoare a monumentelor şi simbolurilor Sucevei. „Proiectul Ştefanian” este prioritar


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Ioan Bălan, a declarat, joi, că un proiect important al PNL Suceava care urmează să fie pus în practică în perioada următoare este punerea în valoare a monumentelor şi a simbolurilor Sucevei.

Cetate Timofti Iohannis (55)

Potrivit lui Bălan, Suceava face parte din marele proiect „de suflet” al lui Gheorghe Flutur de promovare şi dezvoltare a Bucovinei, iar Suceava va trebui ca în scurt timp să fie un oraş care să arate istoria de capitală a Moldovei prin punerea în valoare a arealului care cuprinde Cetatea de Scaun, Curtea Domnească, Hanul Domnesc, dar care include şi reparaţii la statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, amenajarea platoului unde este amplasată statuia şi a căilor de acces, subliniind că un punct important este readucerea în centrul oraşului a statuii lui Petru I Muşat, întemeitorul Sucevei.

curtea domneasca suceava

Bălan a explicat că „Proiectul Ştefanian” al lui Gheorghe Flutur a pornit de la Cetatea de Scaun a Sucevei, proiect la care s-a implicat şi primarul Ion Lungu şi care în scurt timp va fi recepţionat.

Totodată, el a spus că un proiect important este de punere în valoare a Curţii Domneşti, unde studiul de fezabilitate a fost făcut gratuit de o firmă din Spania şi care urmează să fie propus spre finanţare printr-un program finanţat de Uniunea Europeană.

În circuitul monumentelor Sucevei va trebui inclus şi Hanul Domnesc, a mai spus Ioan Bălan.

În ceea ce priveşte amenajarea platoului unde este amplasată statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, Ioan Bălan a spus că există o problemă legată de proprietatea terenurilor, dar că printr-un parteneriat cu Direcţia Silvică se va putea face şi acest proiect.

El susţine că statuia lui Ştefan cel Mare trebuie să fie cu adevărat un simbol al municipiului Suceava.Hanul Domnesc

„Iluminatul şi  zona de odihnă din apropierea statuii ecvestre nu mai ţin de decizia politică ci de bun-simţ. Nu prea avem scuze pentru ce e acolo, acum”, a spus preşedintele PNL Suceava.

statuia ecvestra

Ioan Bălan şi-a exprimat regretul că nicio firmă nu a dorit să participe la licitaţia pentru reamplasarea statuii lui Petru I Muşat în zona centrală a Sucevei şi şi-a exprimat încrederea că procedura aflată acum în derulare va identifica o firmă care vrea să-şi lege numele de instalarea statuii întemeitorului Sucevei.

statuie petru musat

„De doi ani, vorbim de statuia lui Petru Muşat ca şi cum am vrea să aducem statuia Libertăţii din SUA în centrul oraşului”, a spus liderul liberal.

 


Intră acum și în grupul de