Noul circuit al pacienţilor la UPU din cadrul SJU Suceava intră în vigoare de sâmbătă


Intră acum și în grupul de

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, noul circuit al pacienţilor în spaţiile funcţionale ale Unităţii de Primire a Urgenţelor, care va intra în vigoare de sâmbătă, după ce lucrările în cadrul proiectului de execuţie a extinderii, modernizării şi dotării UPU au început.

spital rambu nechifor bradatan boliacu

Brădăţan a spus că zona de triaj a pacienţilor a fost mutată şi amenajată într-un modul exterior, climatizat, prevăzut cu rampă, iar accesul ambulanţelor şi al maşinilor cu pacienţi gravi se va realiza pe poarta de intrare I, pe lângă sensul giratoriu, până la acest modul de triaj, în timp ce pentru ambulanţele de tip C accesul se poate realiza şi pe poarta II până la modulul de triaj al UPU.

El a explicat că pentru pacienţii gravi, care prin procedura de triaj primesc cod roşu,

după întocmirea fişei de consultaţie, aceştia vor fi transportaţi fie pe targă, fie în cărucior,  vor fi însoţiţi de un asistent medical şi vor urca cu liftul nr 8  până  la nivelul 2,  unde se află camera de resuscitare, care va funcţiona în spaţiul fostei dialize.

“Aici va fi preluat de asistenta de serviciu din sectorul respectiv, care va solicita imediat prezenţa unui medic din urgenţe. În funcţie de investigaţiile şi consulturile care se vor efectua la acest nivel, pacientul poate fi internat, externat ca agravat la solicitarea familiei, fie transferat în altă unitate spitalicească”, a explicat Brădăţan.

El a spus că pentru pacienţii care sunt aduşi în stop cardio-respirator manevrele de resuscitare vor fi iniţiate de personalul din UPU, de la preluarea din mijlocul de transport (ambulanţă sau alte mijloace de transport), se va anunţa imediat   medic  din  UPU, iar   în   acest   sens   vor   exista   în   Compartimentul   Triaj  medicamentele şi echipamentele necesare efectuării manevrei de resuscitare la faţa locului.

“ Pacienţii care primesc la prezentare cod roşu sau galben reprezintă urgenţe majore şi vor fi preluaţi cu prioritate, în termenul impus de Ord. 48/2009, imediat  pentru cod roşu şi 10 minute pentru cod galben. Pentru pacienţii critici, care vor fi transferaţi la alte spitale, se va utiliza procedura de transfer a pacientului critic, iar pentru pacientul externat ca agravat, la solicitarea familiei, pacientul va fi transportat cu targa cu liful nr 8 la nivelul 1, de unde va fi preluat de familie”, a spus Brădăţan.

Referindu-se la  pacienţii care în urma triajului primesc cod verde – urgenţă, Brădăţan a precizat că,  în cazul în care adresabilitatea este mare, aceştia vor fi reevaluaţi în maximum 30 de minute,   după care,  la   eliberarea   spaţiilor  de  consultaţie  din  Tratament imediat, vor fi însoţiţi de o infirmieră   sau de un brancardier  şi  vor   fi transportaţi cu liftul nr. 8 la nivelul 2, unde vor fi predaţi în spatiul de tratament imediat, iar după investigaţii, în funcţie de indicaţiile medicilor specialişti din secţiile spitalului, pacienţii pot fi internaţi în spital, externaţi la domiciliu sau transferaţi în alte spitale.

Directorul medical al SJU Suceava a spus că pacienţii cu vârste cuprinse între 0 şi 17 ani vor beneficia de consult pediatric şi după prezentarea în triajul de   la   nivelul   1 şi întocmirea fişei de consultaţie, vor fi însoţiţi de o infirmieră sau un brancardier  până la compartimentul pediatrie care va funcţiona la nivelul 1.

El a mai spus că,  în intervalul orar 08:00 – 20:00, consultaţiile pediatrice vor fi asigurate de medicii pediatri angajaţi ai UPU. iar în intervalul orar 20:00 – 08:00 şi în week- end,  consulturile  pediatrice   vor   fi  asigurate   în   UPU  de  medicii pediatri de gardă din spital.

“Pacientele   care   necesită   consult   sau   internare   în   Secţia   Obstetrică- Ginecologie, după prezentarea în spaţiul de triaj de la nivelul 1 şi intocmirea fişei de consultaţie, cu liftul nr. 8 (gravidele şi pacientele de targă) vor fi îndrumate către sectorul de îngrijiri imediate, care va funcţiona în sala de kinetoterapie de la nivelul 2. Aici se va efectua primul consult medical şi apoi, însoţite de o infirmieră sau de un brancardier, vor urca cu liftul la nivelul 4, vor tranzita Secţia Reumatologie pentru a ajunge în secţia Ginecologie, unde vor efectua consulturile   de   specialitate, în   urma   cărora   se   va   decide internarea/externarea pacientei. În caz de internare, pacienta va rămâne la nivelul secţiei şi fişa va fi trimisă în UPU pentru emiterea FOCGŢ”, a explicat Brădăţan.

smurd upu spital accident resuscitare (5)

El a precizat că pacienţii care necesită investigaţii   radiologice vor fi însoţiţi de o infirmieră sau de un brancardier, precum şi de un asistent sau medic în cazul pacienţilor critici sau al celor ventilaţi mecanic,  vor urca cu liftul până  la nivelul 4 , vor tranzita secţiile Reumatologie şi Ginecologie până la liftul de urgenţă, apoi vor coborî la nivelul  unde în cadrul Laboratorului de Imagistică  Medicală va funcţiona compartimentul de radiologie al  UPU. După investigaţie, pacientul va urma în sens invers traseul, pentru a ajunge din nou la UPU.

Brădăţan a spus că urgenţele stomatologice  vor   fi   asigurate în Compartimentul Chirurgie Maxilo-Facială, aflat la nivelul VII, iar fişele pentru aceşti pacienţi vor fi întocmite în Triajul de la nivelul I, apoi vor fi însoţiţi de o infirmiera sau un brancardier, vor urca cu liftul  la nivelul VI, vor tranzita secţiile Cardiologie şi Medicalp până în holul central al spitalului de unde vor urca cu liftul nr.4  la nivelul VII şi vor merge la Compartimentul Chirurgie Maxilo-Facială unde va funcţiona   Cabinetul Stomatologie Urgenţe.

Conform circuitului stabilit, pentru   consulturile/internările   în   secţiile   aparţinând   sectorului pavilionar   al   spitalului  (Pneumoftiziologie, Oncologie, Boli Infecţioase,  Dermatologie, Psihiatrie), în intervalul orar 08:00 – 16:00, se va utiliza ambulanţa de transport a spitalului, iar în intervalul orar 16:00 – 08:00 se va solicita SAJ.

Directorul medical al SJU Suceava a spus că personalul UPU va fi suplimentat, în cursul lunii octombrie,  prin scoaterea la concurs a 16 posturi de infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratoare, asistent medical, personal de pază.

smurd upu spital accident resuscitare (2)

 


Intră acum și în grupul de