Acasă Social Deputat sucevean, întrebare tranşantă Guvernului: Dacă taxele sunt plătite la fel de...

Deputat sucevean, întrebare tranşantă Guvernului: Dacă taxele sunt plătite la fel de toţi locuitorii, de ce primesc subvenţie pentru termoficare doar cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare?


Intră acum și în grupul de

Problema acordării discriminatorie a subvenţiilor pentru încălzire, de care beneficiază acum doar cetăţenii care au locuinţele branşate la sistemul centralizat de termoficare, face obiectul unei solicitări în Parlament pentru ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh.

calorifer

Astfel, deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, vicepreşedinte regional al partidului, a adresat, în Parlament, o întrebare ministrului Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, privind tratamentul echitabil al tuturor contribuabililor.

Potrivit deputatului sucevean, în ultimii ani tot mai mulţi cetăţeni s-au debranşat de la sistemul centralizat de termoficare, ajungându-se ca în unele oraşe să se renunţe la susţinerea acestuia din cauza lipsei investiţiilor, a preţurilor mari şi a calităţii serviciilor.

El exemplifică în interpelare cu situaţia din municipiul Suceava unde aproximativ jumătate dintre locuitori beneficiată de agent termic furnizat în sistem centralizat, în timp ce cealaltă jumătate utilizează sisteme de încălzire proprii.

Ioan Bălan mai arată că, recent, în municipiu a fost selectat un nou operator de distribuţie şi transport a energiei termice, Thermonet, care va furniza apă caldă şi căldură la preţuri cu 50 de lei mai mari pe gigacalorie faţă de 2014.

În aceste condiţii şi ţinând cont de nivelulr redus al veniturilor sucevenilor şi ţinând cont că e nevoie de subvenţie pentru a face facturile plătibile de cetăţeni, Ioan Bălan întreabă ministrul Dezvoltării Regionale să precizeze cum va fi soluţionată echitabil această situaţie.

“În condiţiile în care prin impozite şi taxe toţi locuitorii contribuie la bugetul local, în mod nediscriminat, ce soluţii propune ANRSC pentru acordarea nediscriminată a subvenţiilor pentru încălzire şi pentru cetăţenii care nu sunt conectaţi la sistemul centralizat?”, întreabă Ioan Bălan.

Mai mult, deputatul sucevean subliniază că în urmă cu peste doi ani Guvernul anunţa că se va găsi formula pentru ca subvenţiile să fie acordate „ţintit” către persoanele cu venituri reale reduse şi întreabă care este stadiul acestei propuneri şi cum se poate pune în practică.

Totodată, Ioan Bălan întreabă care sunt măsurile pe care le vede Guvernul pentru ca sistemul de termoficare centralizat să fie eficientizat, mai ales că, teoretic, acest sistem ar trebui să ofere apă caldă şi căldură mai ieftin decât o centrală termică de apartament.

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version