Cel mai mare protest pentru susținerea familiei Bodnariu a avut loc la Suceava. Peste cinci mii de oameni au ieșit sâmbătă în fața Prefecturii


Intră acum și în grupul de

Un protest de solidaritate cu familia Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de autoritățile norvegiene, a fost organizat sâmbătă, 16 ianuarie, în fața Prefecturii din centrul municipiului Suceava.

Protestul anunțat pe o rețea de socializare a fost unul pașnic, pentru susţinerea soților Marius și Ruth Bodnariu, capul acestei familii fiind originar din comuna suceveană Iaslovăț. Între cei care s-au aflat în centrul orașului în semn de solidaritate cu familia Bodnariu au fost și senatorii Steliana Miron și Ovidiu Donțu.

protest

La Suceava a avut loc sâmbătă cea mai mare acțiune din țară pentru susținerea familiei Bodnariu, peste cinci mii de persoane participând la protestul ce a început cu intonarea imnului național al României de o fanfară.

Oamenii s-au revoltat după ce cei cinci copii ai românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi ai soţiei sale Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de Serviciul de protecţie a copilului Barnevernet, din Norvegia, în noiembrie. Acest lucru s-a întâmplat după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus directoarei școlii la care învață că primesc corecţii fizice de la părinţi.

De asemenea, părinţii sunt suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Aceștia au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale.

Totodată, oamenii au ieșit în stradă și pentru familia Nan care a rămas fără cei doi copii în luna octombrie a anului trecut.

protest 1

David Reguș, coleg de facultate cu Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu,  a fost organizatorul acțiunii de protest, el arătând că „este strigător la cer” ceea ce s-a întâmplat în Norvegia.

David Regus

„Este strigător la cer ceea ce s-a întâmplat și mai ales felul în care s-au desfășurat lucrurile. Cazul acesta, din păcate, nu este singular”, a spus David Reguș, precizând că familia Bodnariu l-a asigurat că apreciază solidaritatea sucevenilor.

Reguș i-a îndemnat pe participanți să se manifeste pașnic și să rostească rugăciunea „Tatăl nostru”.  De asemenea, el a menționat că astfel de manifestări sunt organizate și la Arad, Riga – Letonia, Madrid – Spania, Viena – Austria, Praga – Cehia și Moscova – Rusia.

„Ceea ce se întâmplă azi, aici, la Suceava, în fața Prefecturii, este un semn evident că solidaritatea există. De solidaritatea noastră au nevoie românii care trăiesc drama de a fi deposedați de copii lor”, a mai spus David Reguș.

Steliana Miron, primul senator care a vorbit în Parlamentul României despre cazul familiei Bodnariu, s-a aflat la protestul din Suceava alături de fiica sa, exprimându-și durerea că o familie creștină a fost separată și pusă în situația de a nu fi aproape de copii.

Steliana Miron

„Sunt și eu mamă și simt o durere cumplită. Nici nu-mi pot imagina. De aceea, am cerut Ministrului de Externe să implice statul român de urgență și cu responsabilitate.

Mă rog la Dumnezeu în fiecare zi ca într-un termen scurt familia Bodnariu să fie reîntregită, copiii să revină și să simtă dragostea părinților. Cred că bucuria deplină ar fi atunci când familia Botnariu se va întoarce în mijlocul nostru și va fi acasă, în România”, a spus senatorul PNL Steliana Miron.

La rândul său, senatorul PSD Ovidiu Donțu, președintele grupului parlamentar de prietenie România – Norvegia, a ținut să-și exprime indignarea cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Norvegia și a declarat că va solicita autorităților române să se îndrepte către CEDO pentru rezolvarea cazului.

Ovidiu Dontu

„Statul român are la dispoziție o acțiune interstatală împotria statului norvegian la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și vom solicita autorităților române să se îndrepte la CEDO pentru rezolvarea problemei familiilor de români.

Cred că este important să manifestăm pașnic, să ne exprimăm indignarea, să solicităm informații și să acționăm legal pentru întregirea acestei familii”, a spus senatorul Ovidiu Donțu.

protest 2

La acțiunea de protest din fața Prefecturii Suceava, oamenii au venit cu pancarte cu mesaje precum „Locul copiilor este în familie”, „Norvegia, opreşte răpirea copiilor”, „Opriţi Barnevernet” sau „Norvegia, nu separa familia Bodnariu”. (Mihaela Tcaciuc)

Vezi AICI mai multe fotografii de la acțiunea de protest.

 

 


Intră acum și în grupul de