Aproximativ 60 de mii de semnături strânse în județul Suceava, într-o lună, pentru schimbarea articolului despre familie din Constituţia României


Intră acum și în grupul de

Într-o singură lună, aproximativ 60 de mii de locuitori ai județului Suceava și-au exprimat dorința de a fi permise doar căsătoriile între femei și bărbați. Începând din luna decembrie, „Coaliția pentru Familie”, o alianță formată din 23 de organizații a început o campanie națională de strângere de semnături pentru modificarea articolului 48, alineatul 1, din Constituția României, pentru a înlocui termenul „soți” cu exprimarea „bărbat și femeie”.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc miercuri, 20 ianuarie, în sala mică a Casei de Cultură, reprezentanți ai societății civile din Suceava au prezentat demersul „Coaliției pentru Familie” și au explicat de ce este necesar ca oamenii să-şi dea semnătura în favoarea modificării Constituţiei.

La eveniment au fost prezenți medicii Valeriu Gavrilovici și Mihaela Mihordea, profesorii Lenuța Tomasciuc și Paula Năstase, interpretul Călin Brăteanu, Corina Istrătoaie și Valentin Hârlea din partea APOR Suceava, dar și David Reguș, reprezentant al Bisericii Penticostale.

coalitia pentru familie constitutie casatorie

Medicul chirurg Valeriu Gavrilovici, de la Spitalul Județean Suceava, președintele filialei locale a organizației „Părinți pentru Ora de Religie”, a explicat că în toamna anului trecut „Coaliția pentru Familie” a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției astfel încât sintagma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” să fie înlocuită cu sintagma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

„Pentru a se putea realiza prin inițiativă civică această modificare este nevoie ca în termen de șapte luni, începând din 26 noiembrie 2015, după publicarea în Monitorul Oficial, să se strângă cel puțin 500.000 de semnături la nivelul întregii țări”, a declarat medicul Valeriu Gavrilovici.

El a mai arătat că până în momentul de față, în județul Suceava, au fost strânse circa 60.000 de semnături, dintre care peste 10.000 sunt numai din municipiul reședință de județ.

„Populația României se află într-un declin demografic. Singura soluție care poate inversa acest trend negativ este consolidarea familiei naturale, tradiționale, formată din bărbat și femeie. Numai în felul acesta vom reuși să ne păstrăm vigoarea ca popor”, a subliniat Gavrilovici.

La rândul său, medicul sucevean Mihaela Mihordea a prezentat în cadrul conferinței de presă faptul că la nivel județean sunt peste 1.500 de voluntari care sprijină demersurile „Coaliției pentru Familie” și care strâng semnături de la cetățeni.

Mihaela Mihordea a precizat că toate lăcașurile de cult, ce aparțin tuturor confesiunilor, de pe raza județului au formularele prin care se strâng semnături de la populație.

David Reguș, reprezentantul Bisericii Penticostale, a punctat că la momentul în care a fost scrisă Constituția României nu s-a crezut că va exista posiblitatea căsătoriilor între persoane de același sex și de aceea este necesară revizuirea articolului.

„Consider că este un demers creștinesc, suntem o țară creștină și am vrea să rămânem astfel deoarece numai prin felul acesta vom beneficia de sprijin divin. România ar putea să facă diferența într-o Europă care se pare că a devenit secularizată”, a mai spus David Reguș.

Precizăm că din comitetul de inițiativă „Coaliția pentru familie”, constituit la nivel național, fac parte 16 membri, atât ortodocşi, cât și catolici, greco-catolici, baptişti şi penticostali. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de