Răspuns nemulţumitor pentru minerii din Compania Naţională a Uraniului privind păstrarea locurilor de muncă. Demersurile legale pentru greva generală au început


Intră acum și în grupul de

Compania Naţională a Uraniului nu a oferit un răspuns clar privind asigurarea siguranţei păstrării locurilor de muncă pentru angajaţi aşa cum a cerut Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu, iar sindicaliştii încep demersurile legale pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă.

proteste_crucea_2 compania nationala a uraniului

Liderul sindicatului Exploatarea Preparare Uraniu, Mugurel Huţuleac, a declarat, marţi, că în urma notificării sindicatului, conducerea CNU a transmis un răspuns privind solicitările legate de asigurarea siguranţei păstrării locurilor de muncă, dar că răspunsul nu a fost unu care să-i mulţumească pe sindicalişti.

El a arătat că atât conducerea CNU cât şi sindicatele aşteaptă o poziţie oficială a Ministerului Energiei pe această temă, dar că sindicatul a început demersurile legale pentru declanşarea grevei generale.

Huţuleac a subliniat că problema majoră a angajaţilor companiei este dacă aceasta va funcţiona în continuare şi dacă ei îşi vor păstra locurile de muncă şi că aşteaptă un răspuns în scris din partea ministerului de resort.

Protestele vor fi declanşate imediat ce se vor parcurge paşii legali, a mai spus liderul sindical care speră că nu se va ajunge la grevă generală şi că Ministerul Energiei va găsi soluţiile care se impun pentru ca angajaţii să-şi păstreze locurile de muncă.

Situaţia a fost semnalată şi premierului Dacian Cioloş printr-o interpelare adresată de senatorul Neculai Bereanu.

Senatorul PSD de Suceava, Neculai Bereanu, şi-a exprimat, luni, îngrijorarea privind situaţia minerilor din cadrul Exploatării Minere de Uraniu de la Crucea după ce Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională  Uraniului.

Bereanu a declarat, luni, pentru News Bucovina, că este îngrijorat de viitorul minerilor de la Crucea arătând că o eventuală oprire a activităţii Companiei Naţionale a Uraniului va avea consecinţe deosebite, atât în plan social cât şi economic.

Senatorul sucevean a spus că i-a adresat încă de săptămâna trecută o interpelare premierului Dacian Cioloş pe această temă.

În interpelare, Bereanu îi spune premierului că de la 1 ianuarie 2016, a fost reziliat contractul de achiziţie de combustibil pe care îl avea Compania Naţională a Uraniului cu Nuclearelectrica.

El a menţionat că, în aceste condiţii, neavând cui să vândă produsul prelucrat, Compania Naţională a Uraniului este pusă într-o „situaţie foarte complicată”, care va duce implicit la închiderea activităţii Companiei Naţionale a Uraniului.

Bereanu a subliniat că prin închiderea activităţii CNU, vor fi disponibilizaţi circa 1.600 de angajaţi, iar circa 2000 de familii vor avea de suferit şi se vor aduce grave prejudicii şi bugetului de stat.

El îl întreabă pe premierul Dacian Cioloş dacă este informat despre această situaţie în care se află Compania Naţională a Uraniului şi care sunt măsurile urgente pe care le va dispune pentru deblocarea situaţiei.

Sindicaliştii din CNU cer garantarea păstrării locurilor de muncă în cadrul CNU – SA Bucureşti, garantarea clauzelor prevăzute în Contractul colectiv de muncă, a planului de măsuri protecţie socială în afara drepturilor prevăzute în Contractul colectiv de muncă şi creşterea salariului tarifar de încadrare cu 200 lei pentru fiecare salariat în conformitate cu clauza de semnare a  Contractului colectiv de muncă din 7 iulie 2015.

Sindicatul arată că situaţia companiei, în momentul de faţă, este gravă, chiar disperată, deoarece cele două contracte care asigură veniturile C.N.U. – S.A. nu mai există, după ce SN Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu C.N.U. – S.A. în data de 29.12.2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016  nu este prevăzută suma necesară.

Sindicaliştii arată că, în aceste condiţii, pentru anul 2016 în proiecţia de buget, C.N.U. – S.A. nu  are surse de venituri, ceea ce duce la imposibilitatea desfăşurării activității companiei și implicit închiderea acesteia.(N.B.)


Intră acum și în grupul de