Crucea şi Poieni-Solca nu au medic de familie, o parte dintre locuitori sunt pe listele medicilor din comunele învecinate


Intră acum și în grupul de

Locuitorii comunelor sucevene Crucea şi Poieni-Solca nu au medic de familie, iar în aceste condiţii au fost nevoiţi să se înscrie pe listele de pacienţi ale altor medici de familie din comunele învecinate.

inaugurare dispensar Balaceana 6 medic familie

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat că, în prezent, locuitorii din comunele Crucea şi Poieni-Solca nu au medic de familie, iar persoanele asigurate s-au înscris pe listele de pacienţi ale altor medici.

Zorescu a spus că în comuna Crucea, care are 2123 de locuitori, a funcţionat un cabinet al unui medic de familie până la sfârşitul lunii aprilie 2013, iar de atunci nici un medic de familie nu şi-a mai exprimat dorinţa de a profesa aici.

Ea a mai spus că o parte din locuitorii comunei s-au înscris pe listele de pacienţi ale medicilor de familie din Broşteni, Dorna Arini sau Ostra.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că o altă comună suceveană fără medic de familie este Poieni-Solca, care are o populaţie de 1067 de locuitori.

catalina zorescu

Ea a explicat că fiind o comună înfiinţată în urmă cu mai puţin de zece ani, unitatea administrativă nu a avut niciodată un medic de familie, iar asiguraţii sunt înscrişi pe listele medicilor de familie din Solca sau din comunele învecinate.

“Este necesară prezenţa permanentă a unui medic de familie în cele două comune, pentru ca locuitorii să poată beneficia de asistenţă medicală cât mai aproape de domiciliile lor”, a spus Zorescu.

Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, economist Anda Sălăgean, a declarat că instituţia nu a mai reînnoit contractul cu medicul de familie din comuna Crucea întrucât, în cursul lunii aprilie 2013, când a început procedura de contractare a serviciilor medicale, medicul respectiv figura cu restanţe la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Sălăgean a spus că din luna mai 2013 nici un medic de familie nu a solicitat  încheierea unui contract de furnizare de servicii medicale cu CAS Suceava.

Referindu-se la situaţia din comuna Poieni-Solca, Sălăgean a precizat că această comună, relativ nou înfiinţată, nu a avut până în prezent un medic de familie, iar asiguraţii sunt înscrişi pe listele medicilor de familie din Solca sau din comunele învecinate.

Primarul comunei Poieni-Solca, Simion Jucan, a declarat pentru NewsBucovina că este dorită prezenţa unui medic de familie în comună, dar că Primăria nu dispune de un spaţiu pentru înfiinţarea unui cabinet medical, iar în cazul în care un medic ar dori să-şi deschidă un cabinet ar trebui să închirieze un spaţiu de la persoane particulare.

 

Jucan a spus că în planul strategic de dezvoltare locală este prevăzută construcţia unui dispensar medical uman, care ar urma să aibă atât un cabinet de medicină de familie, cât şi unul de stomatologie şi speră ca prin sprijinul Grupului de Acţiune Locală Suceviţa-Putna să poată fi obţinută finanţarea pentru acest proiect.

El a mai spus că înfiinţarea unui cabinet de medicină de familie în comuna Poieni-Solca este una de durată şi ar putea fi realizată cel mai devreme în 2-3 ani.

Primarul comunei Crucea, Dorin Rusu, a declarat pentru NewsBucovina că în comună există un cabinet medical, care a fost recent igienizat şi amenajat, dar că, din păcate, de aproape trei ani, nici un medic de familie nu a dorit să vină să profeseze aici.

El a spus că Primăria pune la dispoziţie o locuinţă de serviciu pentru medicul de familie care va veni să profeseze în această comună, apartamentul urmând să fie văruit şi igienizat în perioada următoare, cu fonduri alocate de la bugetul local.

Edilul din Crucea a mai spus că a solicitat sprijin atât din partea DSP Suceava, cât şi de la Consiliul Judeţean Suceava pentru ca populaţia comunei să poată beneficia de asistenţă medicală cât mai aproape de domiciliu.

El a precizat că a purtat discuţii cu câţiva medici de familie pentru a-i convinge să vină la Crucea , dar că acestea nu s-au materializat în nici un fel până în prezent.

Primarul Dorin Rusu a explicat că dacă un medic de familie ar accepta să profeseze la Crucea ar putea avea înscrişi pe lista de pacienţi, într-o primă etapă, în jur de 500-600 de persoane, în special persoane vârstnice şi persoane care nu dispun de mijloace de transport pentru a se deplasa în alte comune.

“Dacă dovedeşte că este un medic bun, în decurs de câteva luni, locuitorii comunei care sunt  înscrişi pe listele altor medici de familie din comunele învecinate ar putea reveni la medicul din comună, fără să mai fie nevoiţi să meargă 22 -29 de kilometri până la Dorna Arini sau Vatra Dornei”, a spus Rusu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de