Maternitatea Fălticeni se va muta temporar în fostul local al Colegiului „Vasile Lovinescu”. Amenajările vor fi finalizate în câteva luni


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman a semnat contractul de lucrări pentru modernizarea fostului local al Colegiului „Vasile Lovinescu” de pe strada Ion Creangă, în care vor funcţiona temporar cele trei secţii ale Maternităţii Fălticeni.

maternitate (2)

În urma licitaţiei, din cele patru oferte depuse, a fost declarată câştigătoare oferta SC Tehnocon SA Fălticeni, în valoare de 1.035.204 lei, fără TVA (firma cu cea mai redusă ofertă). Durata contractului este de 6 luni. Săptămâna viitoare, Primăria Fălticeni va emite ordinul de începere a lucrărilor.

Catalin Coman (1)

 

„Am discutat cu constructorul şi am primit asigurări că lucrările pot fi finalizate mai devreme decât termenul stabilit. Lucrările vor începe odată cu emiterea ordinului de începere a lucrărilor. După 1990, este prima investiţie într-o nouă unitate medicală care se realizează la Fălticeni, cu fonduri exclusiv de la bugetul local. Din economiile realizate în urma licitaţiei vor fi achiziţionate dotări şi aparatură pentru maternitate. Mă bucur că rezolvăm o mare problemă a Fălticeniului, în acelaşi timp o mare problemă a locuitorilor din zona Fălticeni, având în vedere că sediul maternităţii este retrocedat încă din anul 2008, iar proprietarul, Fundaţia Caritatea, a făcut mai multe demersuri pentru evacuare. Acum vor aştepta să ne mutăm, avem asigurată liniştea, pentru că am demonstrat că suntem un partener corect. Potenţialii pacienţi, personalul medical (medici, asistente, infirmiere), pot sta liniştiţi,  Maternitatea, cu cele trei secţii (Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie), nu se va desfiinţa. A existat însă acest pericol. Noua clădire va oferi personalului medical şi pacienţilor condiţii foarte bune, în acord cu reglementările medicale şi cerinţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. După mutarea celor trei secţii în spitalul nou, clădirea modernizată de pe strada Ion Creangă va rămâne cu destinaţie medicală, pentru două noi secţii ale Spitalului Municipal Fălticeni, este vorba de secţiile de Geriatrie şi Îngrijiri Paliative. Deci, este o investiţie pe termen lung”, a precizat primarul municipiului Fălticeni.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, declara la mijlocul lunii februarie pentru NewsBucovina că Primăria Fălticeni a depus la DSP Suceava documentaţia tehnică în vederea obţinerii avizelor sanitare pentru mutarea Maternităţii Fălticeni din actuala clădire în cea a fostei unităţi şcolare.

 

“DSP Suceava urmăreşte îndeplinirea cerinţelor minime legate de circuitele funcţionale, structurarea spaţiilor, amenajarea blocului operator şi a unui punct de sterilizare, chiar dacă este o mutare temporară şi sperăm ca, foarte curând, Maternitatea să fie mutată în clădirea nouă a Spitalului municipal Fălticeni. Acordăm o atenţie deosebită respectării prevederilor legislative sanitare, pentru ca aceste două secţii cu importanţă deosebită, Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, să funcţioneze în condiţii optime, fără risc pentru pacienţi şi personalul medical al acestora”, a spus atunci Zorescu.

 

Medicul epidemiolog sucevean a arătat că potrivit documentaţiei tehnice, la parterul clădirii în care ar urma să se mute Maternitatea Fălticeni vor fi amenajate saloane pentru paciente, ambulatoriul de Obstetrică-Ginecologie, spaţiile anexe, în timp ce la etajul clădirii va fi amenajat Blocul Operator şi sala de naşteri, precum şi saloanele lehuzelor şi saloanele nou-născuţilor.

 

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat pentru NewsBucovina că actuala clădire în care funcţionează Maternitatea Fălticeni a fost retrocedată în anul 2008 Fundaţiei “Caritatea” din Bucureşti , iar la vremea respectivă conducerea Primăriei şi a Consiliului Judeţean Suceava a promis că în maximum cinci ani de zile vor fi finalizate lucrările la clădirea nouă a Spitalului municipal Fălticeni.

 

Coman a spus că tot în anul 2008 a fost stabilit şi cuantumul chiriei de 2500 de lei lunar, care este achitată şi în prezent către actual proprietar al clădirii în care funcţionează Maternitatea Fălticeni.

 

El a mai spus că până la finalizarea lucrărilor la noua clădire a Spitalului municipal Fălticeni Maternitatea ar urma să funcţioneze în clădirea fostei unităţi şcolare din localitate.

 

În ceea ce priveşte stadiul execuţiei lucrărilor la noua clădire a Spitalului municipal Fălticeni, Coman a spus că acestea sunt executate în proporţie de 96 la sută potrivit vechiului contract, dar că au apărut între timp modificări legislative în domeniul sanitar şi al ISU care au impus o nouă categorie de lucrări, ce nu fuseseră prevăzute în proiectul tehnic iniţial.

 

El a pecizat că şi această categorie de lucrări a fost scoasă la licitaţie, iar pentru execuţia acestora mai sunt necesare 13 milioane de lei, din care 3,4 milioane de lei sunt disponibile, în prezent, din economiile realizate în anul 2015.

 

Coman a spus că fondurile pentru finalizarea acestor lucrări ar urma să fie alocate de Guvernul României.(N.B.)


Intră acum și în grupul de