Rezultate de excepţie obţinute de cei opt elevi suceveni participanţi la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică


Intră acum și în grupul de

Opt elevi din judeţul Suceava au participat la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică desfăşurată la Craiova, în perioada 20-24 aprilie 2016, toţi obţinând medalii şi premii, iar doi dintre ei s-au calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie.

Potrivit ISJ Suceava, Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată în acest an la Craiova, s-a desfăşurat pe două secţiuni: juniori- elevi ai claselor VI-VIII şi seniori- elevi ai claselor IX-XII.

“Elevii suceveni au obținut următoarele performanțe: 2 calificări în lotul lărgit (secţiunea juniori) al României pentru olimpiada internaţională de astronomie care va avea loc anul acesta în Bulgaria,  premiul II al MENCŞ,  o medalie de aur, 3 medalii de argint, 3 medalii de bronz şi un premiu special. La  această olimpiada au participat peste 150 de elevi din toată ţara”, precizează ISJ Suceava.

astronomie

Astfel, la Secţiunea seniori, Sabina Dumistrăcel, clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”Suceava/Palatul Copiilor Suceava, profesori îndrumători Carmen Amorăriţei şi Petru Crăciun, a obţinut medalia de bronz, Mircea Călin Vacarciuc, clasa a XII a, de la Colegiul Naţional “Petru Rareş”Suceava/Palatul Copiilor Suceava, profesori îndrumători Radu Milici şi Petru Crăciun, a obţinut medalia de bronz, Vitalie Lungu, clasa a XI a, Liceul Teoretic “Ion Luca”Vatra Dornei/Palatul Copiilor Suceava, profesori îndrumători Mioara Şaramet şi Petru Crăciun, a obţinut medalia de bronz, iar Dimitrie-Călin Cielecki, clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional “Nicu Gane”Fălticeni/Palatul Copiilor Suceava, profesori îndrumători Marcel Ciuruş şi Petru Crăciun, a obţinut medalia de argint.

La Secţiunea juniori, elevul Paul Florin Rebenciuc, clasa a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială “Miron Costin”Suceava, profesori îndrumători Rodica Buţerchi şi Petru Crăciun, a obţinut medalia de aur, premiul al II-lea oferit de MENCŞ şi calificarea în lotul lărgit al României, Alexandru Florin Ţehaniuc, clasa a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială Clit-Arbore, profesor îndrumător Ilie Cosovanu, a obţinut medalia de argint, iar David Cornel Turturean, clasa a VII-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”  Suceava/Palatul Copiilor Suceava, profesor îndrumător Fănica Rotaru şi Petru Crăciun, a obţinut medalia de argint, premiul special acordat de Departamentul de matematică aplicată din cadrul Facultăţii de Matematică din Craiova, fiind calificat în lotul lărgit al României.

ISJ Suceava mai precizează că în cadrul comisiei centrale a olimpiadei a participat în calitate de vicepreşedinte ector doctor Cristian Pîrghie, director al departamentului Observator Astronomic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”  Suceava, iar lotul judeţului Suceava  a fost însoţit de  profesor dr. Petru Crăciun, inspector de fizică la ISJ Suceava şi profesor Dumitru Constantin de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

De remarcat este că pregătirea lotului lărgit al României pentru pentru Olimpiada de Astronomie și pentru Olimpiada de Astrofizică va avea loc în Suceava, începând cu luna iunie 2016 şi este organizată de MENCŞ prin ISJ Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava şi Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus”- centru UNESCO.

Pregătirea lotului lărgit se finalizează cu selecţia lotului restrâns pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie, care se va desfăşura în Bulgaria, în luna octombrie 2016. Lotul va fi format din 3 juniori şi doi seniori, dar şi cu selecţia echipei formate din 5 seniori (elevi din clasele IX-XII) care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astrofizică din India, care se va desfăşura în luna decembrie. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de