Acţiuni inedite la Pârteştii de Sus pentru prevenirea violenţei în şcoală, de la teatru la concurs de eseuri


Intră acum și în grupul de

Poliţiştii suceveni împreună cu cadre didactice din Cacica au organizat o acţiune preventivă amplă la Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus din comuna Cacica.

politie preventie (2)

Astfel, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, în parteneriat cu conducerea şcolii – director profesor Marcel Cojocar Săhlean, consilier educativ Creţu Maria Ucraineţ şi profesor Adriana Drăghici au organizat manifestarea ,,Împreună împotriva violenţei”.

În cadrul acţiunii a fost organizat un grup de lucru pentru analiza riscurilor şi vulnerabilităţilor tinerilor, iar ulterior au fost organizate activităţi interactive cu peste 200 de elevi cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani.

politie preventie (3)

O iniţiativă deosebită în vederea analizării cauzelor conflictelor şcolare şi a faptelor cu violenţă în şcoli, dar şi a identificării soluţiilor de detensionare a fost promovată de consilierul educativ a şcolii Creţu Maria Ucraineţ şi profesor Adriana Drăghici, care au organizat jocuri de rol, dar şi o piesă de teatru cu tematică nonviolentă.

Activităţile interactive au implicat toţi copiii prezenţi, împărţiţi pe grupe de vârstă, fiind organizate ateliere şi workshop-uri tematice.

La finalul activităţilor directorul unităţii, profesor  Marcel Cojocar Săhlean şi poliţiştii de prevenire au organizat o festivitate de premiere a unui concurs derulat sub sloganul ,,O faptă bună”.  Peste 80 de elevi au participat la acest concurs, fiecare realizând eseuri în care au trebuit să descrie o faptă bună pe care au făcut-o. Câştigătoarea concursului a fost o elevă din clasa a II-a – Sava Ionela.

Participanţii la concurs au primit premii – rechizite, dulciuri, jucării.

politie preventie (1)

„Educaţia trebuie stimulată de toţi factorii activi din viaţa comunităţii, pentru a putea crea generaţii de tineri responsabili, cu un comportament civilizat, situaţi în afara sferei infracţionalităţii.În accepţiunea poliţiştilor tânărul merită respect şi trebuie să manifeste respect , faţă de semeni, faţă de valorile sociale reale. Tocmai de aceea, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Suceava,  astfel de activităţi preventive care contribuie la dezvoltarea tinerilor.Bune practici în activitatea de prevenire, precum activităţile realizate la nivelul Şcolii Generale Pârteştii de Sus, de un colectiv de profesori inimoşi şi copii şi părinţi interesaţi de dezvoltarea personală şi profesională sunt exemple care asigură sustenabilitatea campaniilor de prevenire a violenţei în mediul şcolar ce vor continua şi în perioada următoare, atât în unităţile de învăţământ din mediul urban cât şi din mediul rural”, arată Poliţia Suceava.

preventie

La nivel judeţean, poliţiştii din cadrul IPJ Suceava, desfăşoară în perioada 09 – 13 mai 2016 acţiuni în sistem integrat (poliţişti de ordine publică, poliţişti judiciarişti, poliţişti rutieri şi poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii) pentru creşterea gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ şi în zona adiacentă acestora.

 

Peste 160 de poliţişti sunt angrenaţi zilnic în aceste activităţi, desfăşurându-se atât acţiuni preventive de informare şi responsabilizare a elevilor cât şi acţiuni operative în teren de identificare a elevilor în situaţii de absenteism şcolar, securizarea zonelor din proximitatea şcolilor, controale în unităţile alimentare din apropierea unităţilor de învăţământ.(N.B.)

preventie (1)


Intră acum și în grupul de