Firmă din Negrileasa, administratorul acesteia şi un angajat, trimişi în judecată pentru moartea unui şofer lovit de un buştean


Intră acum și în grupul de

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată SC Popvio Trans SRL Negrileasa pentru  ucidere din culpă, în formă agravată, şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, Viorel Popa, pentru ucidere din culpă, în formă agravată, şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi Sorin Popa pentru ucidere din culpă, în formă agravată.

busteni padure

Procurorii arată în rechizitoriu că în dimineaţa de 27.08.2013, un angajat în calitate de şofer de autocamion al societăţii Popvio Trans Negrileasa, Stulpicani, Sorin Popa , împreună cu alţi angajaţi s-au prezentat la sediul societăţii pentru începerea activităţii. Societatea are ca obiect principal de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, iar din dispoziţia verbală a administratorului, Viorel Popal, şoferul împreună cu Sorin Popa s-au deplasat cu autoutilitara marca Scania, pe care era montată o macara hidraulică, în pădure, pentru a transporta la sediul societăţii material lemnos, licitat de societate la drum auto.

Şoferul urma să conducă autocamionul, iar Sorin Popa să manevreze macaraua, respectiv să asigure încărcarea şi descărcarea materialului lemnos.

 

După ce au revenit la sediul societăţii, deşi afară ploua, Sorin Popa  a început operaţiunea de descărcare a materialului lemnos, sens în care a pornit motorul autospecialei, a cuplat pompa şi a urcat pe scaunul macaralei.

Apoi Sorin Popa a prins în graifer doi buşteni, a ridicat sarcina şi a început să rotească braţul macaralei spre stânga circa 90 de grade, iar buştenii, având coaja umezită de ploaie, au început să alunece unul pe lângă altul.

Unul din buşteni a alunecat şi a căzut din graifer, observându-se pe acesta, la cercetarea la faţa locului urme de decojire.

În aceste împrejurări şoferul a fost surprins de sarcina care a intrat în balans şi a fost lovit în zona capului şi a pieptului, decedând în urmă impactului.

 

Din cercetări a rezultat că unul din buşteni a fost prins în ghearele braţului încărcător în afară centrului de greutate, fapt ce a determinat dezechilibrarea lui în timpul transportului cu macaraua.

Ancheta a stabilit că accidentul s-a produs din cauza lipsei cunoştinţelor şi experienţei necesare a lui Sorin Popa în manevrarea utilajului, acesta nefiind autorizat ISCIR.

Totodată, la producerea accidentului au concurat multiple încălcări ale legislaţiei pe linie de protecţia muncii de  societatea Popvio Trans şi administratorul Viorel Popa.

În timpul urmăririi penale s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor. Ulterior dispunerii acestei măsuri, inculpaţii au încheiat o tranzacţie cu părţile civile, acoperind cuantumul pretenţiilor civile ale acestora.

Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Judecătoriei Gura Humorului.(N.B.)


Intră acum și în grupul de