Amenzi de peste 100.000 de lei aplicate de poliţiştii suceveni în trei zile pentru infracţiuni silvice


Intră acum și în grupul de

Aproape 250 de sancţiuni contravenţionale aplicate, alte nouă infracţiuni constatate, vehicule şi material lemnos confiscate, permise de conducere şi certificate de înmatriculare suspendate, în urma unei ample acţiuni desfăşurate de poliţiştii suceveni în judeţ în ultimele trei zile ale săptămânii trecute.

actiune silvic 1

Poliţia Suceava arată că ţinâd cont de specificul judeţului, dar şi de pericolul social şi impactul generat de infracţionalitatea la regimul silvic, prevenirea şi combaterea delictelor silvice constituie priorităţi permanente pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

 

Astfel, în perioada 11 – 13 mai 2016, poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice – IPJ Suceava şi cei din structurile de ordine publică din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, inclusiv cei din mediul rural, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava, au desfăşurat o acţiune de amploare pe linia prevenirii tăierii, transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos.

 

În această perioadă au fost executate 49 de controale privind societăţi comerciale, persoane fizice autorizate sau controale în teren şi în fondurile forestiere. De asemenea, au fost verificate 144 de vehicule care transportau material lemnos, iar în cadrul acţiunii au fost constatate nouă infracţiuni la regimul silvic.

Au fost aplicate 248 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de  106.395 lei.

De asemenea, au fost confiscaţi 64,315 m.c. material lemnos,  în valoare totală de peste 25.000 lei.

Totodată, în cadrul acţiunii a fost indisponibilizată o autoutilitară în valoare de  3000 euro, au fost reţinute 5 permise de conducere şi a fost reţinut un certificat de înmatriculare.

Între situaţiile depistate este cea a unui bărbat  din satul Poiana Negrii, care a  tăiat fără drept şi furat doi arbori de molid din pădurea proprietatea statului. Materialul lemnos, în volum de 3,61 m.c. şi valoare de 900 lei, a fost confiscat, iar bărbatul este cercetat pentru „tăiere fără drept de arbori” şi „furt de arbori”.

Un alt bărbat  din comuna Poiana Stampei este cercetat pentru că a tăiat fără drept şi furat trei arbori de fag din pădurea proprietatea primăriei din localitate, în volum de 3,946 m.c. şi valoare de 692 lei.

Totodată, o patrulă formată din  poliţişti din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Moara,  efectuând serviciul de patrulare, a interceptat pe D.J. 209 C pe raza localităţii Liteni, o autoutilitară ce transporta  cherestea tivită răşinoase. La controlul efectuat s-a constatat că şoferul din oraşul Liteni, sat Roşcani, nu deţine documente de provenienţă şi transport pentru cantitatea de 1,745 metri cubi cherestea tivită răşinoase.

Şoferul a fost sancţionat contravenţional şi s-a confiscat cantitatea de 1,745 metri cubi cherestea răşinoase, ce a fost predată în custodie lucrătorilor Ocolului Silvic Pătrăuţi.

Poliţiştii suceveni au mai depistat un bărbat din comuna Baia care transporta cu autoutilitara cantitatea de 2,97 mc lemn de foc, având avizul de însoţire primar cu valabilitatea expirată.

Şoferul a fost sancţionat contravenţional, s-a confiscat cantitatea de 2,97 metri cubi lemn de foc, ce a fost predată în custodie lucrătorilor Ocolului Silvic Pătrăuţi si totodată, s-a luat si măsura indisponibilizării autoutilitarei.

Într-un alt caz, patrula din cadrul Sectiei 3 Politie Rurală Marginea a oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DJ209K, pe raza comunei Marginea şi care era condusă de un bărbat din Marginea.

Autoutilitara transporta  cantitatea de 3,42  metri cubi lemn ecarisat specia brad, în valoare totală de 1580 lei, fără documente de provenienţă  si transport. Şoferul a fost sancţionat contravenţional prin procesul verbal de constatare a contravenţiei silvice, iar materialul lemnos fiind confiscat si dat în custodia personalului silvic.

Poliţiştii au mai depistat pe str. Ioan Nistor din oraşul Vicovu de Sus un bărbat în vârstă de 42 de ani în timp ce transporta cu autoutilitara cantitatea de 10,38 mc. lemn foc fag, pentru care a prezentat avizul de însoţire primar pentru cantitatea de 4,84 mc. În cauză s-a procedat la confiscarea diferenţei de material lemnos în volum de 5,54 mc. transportată fără documente de provenienţă, conducătorul auto fiind sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2000 lei.(N.B.)


Intră acum și în grupul de