Proprietarul unei păduri din Vatra Moldoviței, soția și fiica sa, care au blocat cu trei mașini un echipaj al Gărzii Forestiere ce prelua arbori tăiați ilegal, cercetați penal și pentru obstrucționarea justiției și ultraj


Intră acum și în grupul de

Trei persoane din Vatra Moldoviței, proprietarul unei suprafețe de circa 90 de ha de pădure, soția sa și fiica sa, care au blocat cu trei mașini un echipaj al Gărzii Forestiere Suceava să preia lemnul tăiat ilegal sunt cercetați pentru infracțiuni la regimul silvic, dar și pentru obstrucționarea justiției și ultraj.Blocare drum taf masini lemn

Poliția Suceava a informat, vineri, că miercuri după amiaza, la orele 16.47, în timp ce patrulau pe DN 17 A, în comuna Vatra Moldoviței, sat Ciumârna, lucrătorii Secției 14 Poliție Rurală Vama au identificat pe marginea drumului național, la o distanță de aproximativ 10 metri de partea carosabilă, la intrarea în fondul forestier mai mulţi buşteni, de esență rășinoase,  fără a prezenta marcă silvică.

Imediat după ce au constatat situația, polițiștii au văzut la o distanță de aproximativ 50 metri de ei, în fondul forestier, mai multe persoane, trei din comuna Vatra Moldoviței, precum și alte două persoane din comuna Hudești-Botoșani.

În momentul în care au văzut lucrătorii de poliție cei trei localnici au plecat de la fața locului continuând deplasarea prin fondul forestier, unul cu un utilaj forestier, iar ceilalți doi părăsind locul în cauză cu un autovehicul de teren.

Polițiștii au sesizat pe cale ierarhică evenimentul, solicitând sosirea la fața locului a unui reprezentant din cadrul Gărzii Forestiere Suceava.

După aproximativ două ore la fața locului s-a prezentat un reprezentant al Gărzii Forestiere Suceava și pădurarul Cantonului Silvic Ciumârna, iar având în vedere faptul că din datele deținute la nivelul acestei structuri de poliție, terenul pădure în cauză aparține unui bărbat din comuna Vatra Moldoviței, polițiștii și reprezentantul Gărzii Forestiere au încercat să îl contacteze telefonic pe susnumit pentru a-i însoți la controlul partial și cercetarea locului faptei din pădurea în cauză, lucru care nu s-a reușit.

Poliţiştii împreună cu reprezentanţi din cadrul Gărzii Forestiere Suceava s-au deplasat pentru a proceda la inventarierea lemnului identificat în acest loc, solicitându-se totodată sprijinul Ocolului Silvic Vama în vederea transportării şi depozitării materialului lemnos.

În timp ce organele silvice așteptau emiterea de către sistem a codului unic pentru a transporta materialul lemnos într-un mod legal, la fața locului a venit proprietarul pădurii împreună cu soţia şi fiica sa, toţi trei  conducând  câte un autoturism, cu care au blocat ieșirea autovehiculul care ridica şi transporta materialul lemnos, în DN 17 A de pe un drum adiacent, blocând ieşirea la drumul național.

Având în vedere cele de mai sus, polițiștii le-au spus că împiedică fără drept organul de urmărire penală să efectueze în condițiile legii un act procedural, constând în transportul materialului lemnos ridicat și care constituie mijloc de probă, de la fața locului la sediul depozitului de material lemnos și întocmirea actelor de procedură cu privire la custodie și că prin modul în care au amplasat autovehiculele crează restricții de circulație pe drumul public, dar și cu privire la îngreunarea sau împiedicarea circulației pe drumul public, putând fi astfel pusă în pericol siguranța circulației. Cu toate acestea cele trei persoane, au refuzat să răspundă solicitării și avertismentului poliţiştilor.

La un moment dat la fața locului a venit numitul un bărbat, persoană care a devenit imediat recalcitrantă,  adresând injurii şi amenințări cu acte de violență celor prezenţi.

Pentru prevenirea unor fapte de violenţă, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava a trimis la fața locului luptători cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Suceava.

Astfel, s-a dispus ridicarea autoturismelor cu care s-a blocat calea de acces, astfel,  cele trei autoturisme au fost transportate la sediul Poliției Câmpulung Moldovenesc în vederea indisponibilizării, valoarea acestora fiind de aproximativ 11.000 euro.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, obstrucționarea justiției, respectiv împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice.

Ulterior, în cursul zilei de joi, au fost emise trei mandate de aducere privind pe cei trei suspecţi, mandate ce au fost puse în executare de lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, sprijiniţi de către luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Suceava

Cei trei suspecţi,  au fost identificaţi şi conduşi la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, unde au fost audiaţi iar procurorul de caz a concluzionat că se impune extinderea cercetărilor şi sub aspectul comiterii infracţiunii de ultraj.

În acest caz cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, obstrucționarea justiției, împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice şi ultraj.(N.B.)

Citește și Echipă a Gărzii Forestiere Suceava blocată cu trei mașini și agresată de proprietarul unei păduri din Ciumârna unde au fost constatate tăieri ilegale. Pentru deblocare a fost necesară intervenția unei grupe operative


Intră acum și în grupul de