Peste 50 de căruţaşi identificaţi pe raza comunelor Şcheia şi Stroieşti au primit veste și plăcuțe reflectorizante de la polițiști


Intră acum și în grupul de

Pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere,  IPJ Suceava, prin Serviciul Rutier şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a derulat în cursul zilei de vineri o acţiune de responsabilizare şi conştientizare a pericolelor şi consecinţelor nerespectării legislaţiei rutiere de către conducătorii atelajelor hipo.

actiune politisti, carutasi (1)

”Siguranţa rutieră pe drumurile publice reprezintă o prioritate a  Inspectoratului  de  Poliţie  Judeţean Suceava , constituindu-se în reper de evaluare  a  calităţii actului poliţienesc la nivel judeţean. Reuşita oricărui  proiect  sau  plan de măsuri privind siguranţa rutieră este  strâns  legată  de analiza  obiectivă a  cauzelor   determinante de evenimente  rutiere şi a  realităţilor din teren.

Atelajele cu tracţiune  animală dau culoare satului  bucovinean  şi  amintesc  de tradiţia oamenilor   gospodari.  Totodată,  reprezintă însă şi o realitate a traficului  rutier  şi  un  factor  de  risc  pentru circulaţia  pe  drumurile  publice”, arată IPJ Suceava într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, acțiunea derulată vineri de polițiștii suceveni a fost concentrată în zona adiacentă DN 17, purtându-se discuţii cu peste 50 de căruţaşi identificaţi pe raza comunelor Şcheia şi Stroieşti. Conducătorilor de atelaje hipo le-au fost înmanate veste reflectorizante şi plăcuţe reflectorizante.

”Pe lângă componenta preventivă şi de informare, acţiunile poliţiştilor vizează şi promovarea unei atitudini ferme faţă de cei care nesocotesc legea şi provoacă adevărate tragedii.

În acest sens, poliţiştii au continuat cercetările în cazul accidentului produs în seara zile de 10.08.2016, soldat cu decesul unei persoane şi generat de nerespectarea legislaţiei rutiere de către un conducător de vehicul cu tracţiune animal”, precizează IPJ Suceava.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că în cauză există indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că suspectul S. Vasile a săvârşit infracţiunile de ”ucidere din culpă,” faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. 2Cod Penal şi  ”vătămare corporală din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 196 art. 2 şi 3.

Faţă de suspectul S. Vasile, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, fiind introdus în  Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Suceava.

”Este un mesaj clar al poliţiştilor că astfel de comportamente iresponsabile în trafic nu sunt tolerate, urmând ca în aceste situaţii măsurile aplicabile să fie din cele mai drastice, conform legii, inclusiv măsuri preventive privative de libertate”, subliniază IPJ Suceava.

În comunicat se mai menționează că acţiunile preventive şi de combatere organizate de Serviciul Rutier şi poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor continua si in săptămânile următoare având in vedere campania agricolă de toamnă care se apropie.

actiune politisti, carutasi (2)

Pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere poliţiştii fac următoarele recomandări:

  •  folosirea vestelor reflectorizante si a elementelor fluorescent –reflectorizante pe atelajele hipo;
  • nu conduceţi vehicule cu tracţiune animală pe drumurile naţionale şi europene.
  • vehiculul cu tracţiune animal sa fie condus  pe acostament sau  cat mai aproape  de marginea din dreapta a părţii carosabile;
  • să nu oprească sau sa staţioneze pe partea carosabila;
  • să nu conducă vehiculul sub influenta băuturilor alcoolice; sa semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul  şi să se asigure la schimbarea direcţiei de mers;
  • să  nu transporte  persoane care stau in picioare.
  • încărcătura să nu depăşească limitele coşului căruţei.

Intră acum și în grupul de