Numărul cazurilor de rujeolă din acest an în județul Suceava mai mare ca anul trecut. În România a fost declarată epidemia de rujeolă


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, că numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în acest an este mai mare faţă de cel din anul trecut, dar mai mic în comparaţie cu cel înregistrat în anul 2012, când a fost epidemia de rujeolă.

???????

Zorescu a spus că anul acesta s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de rujeolă peste nivelul aşteptărilor, iar această creştere a fost determinată de scăderea “dramatică a acoperirii vaccinale” cu vaccin ROR, mulţi dintre părinţi refuzând să accepte administrarea celei de a doua doze de vaccin, cea de la vârsta de 5-6 ani a copilului.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că prima doză de vaccin se administrează copiilor la vârsta de un an, iar cea de a doua la vârsta de 5 ani.

Ea a subliniat că nu s-au înregistrat sincope în asigurarea acestui vaccin, iar cele 27 de cazuri înregistrate în judeţul Suceava au fost  internate în spital, cu forme uşoare şi medii ale bolii, nefiind raportate complicaţii sau decese.

Directorul adjunct al DSP Suceava a făcut un apel la medicii de familie să intensifice recuperarea la vaccinare a restanţierilor, să explice părinţilor importanţa vaccinării şi să îi anunţe pe părinţi să se prezinte cu copiii la cabinete pentru administrarea vaccinului conform calendarului de vaccinare.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii dat publicităţii, miercuri, se precizează că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, doi  copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se așteaptă confirmarea finală.

“Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR”, se mai precizează în comunicatul de presă al MS.

Sursa citată menţionează că cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR).

“Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit distribuției cazurilor pe județe, 219 cazuri de rujeolă s-au înregistrat  la graniţa dintre judeţele Bistrița Năsăud și Cluj, 145 de cazuri în județul Mureș, 113 cazuri în judeţul Ara, din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an, 71 de cazuri s-au înregistrat în judeţul Timiş, din care un deces la copil cu vârsta sub 1 an, în județul Suceava au fost 27 cazuri, în județul Brașov -33 cazuri, în judeţul  Sălaj -7 cazuri, în judeţul Hunedoara – 14 cazuri, în judeţul  Caraș- Severin -13 cazuri şi în judeţul Alba -3 cazuri.

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București -4 cazuri) şi din județele:Bacău, Sibiu şi Constanţa câte  trei cazuri, Dâmboviţa, Olt  şi Neamţ câte  2 cazuri, Bihor, Giurgiu, Mehedinţi şi Vaslui câte un caz.

“Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani”, mai precizează MS.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de