Acasă Social Stare de revoltă în silvicultură: Modificarea „pe picior” a legislației duce la...

Stare de revoltă în silvicultură: Modificarea „pe picior” a legislației duce la blocarea aprovizionării populației cu lemn de foc, dar și a întregii industrii a lemnului


Intră acum și în grupul de

Mai multe asociații din silvicultură și din industria lemnului acuză Guvernul că sabotează acest sector de activitate care contribuie la angajarea de persoane în zonele mai puțin dezvoltate și care asigură 3,5 la sută din PIB este sabotat prin ordonanțe de urgență făcute „pe picior”.lemne

 



Asociaţia Administratorilor de Păduri, Confederaţia Consilva, Societatea Progresul Silvic, Asociaţia Firmelor de Proiectare în Silvicultură, Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO), Federația Proprietarilor de Păduri din România – Nostra Silva, Fordaq – Reţeaua lemnului vor prezenta, luni, într-o conferință de presă cum România îşi subminează propria economie prin ordonanţe de urgenţă făcute pe picior, vor explica principalele mituri din sectorul silvic și vor aduce lămuriri despre această industrie.

Într-un comunicat de presă se arată că industria lemnului, cu 3,5% din PIB, 200 milioane euro investiţii anuale şi peste 300.000 angajaţi în mod direct şi indirect, este ameninţată de ordonanţe făcute pe picior. „Un film care se repetă: România îşi subminează propria economie, lovind în una din ultimele ramuri productive din ţară. Cum se reuşim această performanţă?Sectorul silvic şi industria lemnului, una dintre ramurile încă productive a ţării, are, potrivit unui studiu recent publicat de PwC, o pondere de 3,5% la formarea PIB, contribuie cu 1,7 miliarde euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe şi indirecte asupra economiei şi asigură 128.000 de locuri de muncă în mod direct, iar alte 186.000 indirect, în sectoare conexe. În plus, această ramură a economiei contribuie la ocuparea forţei de muncă în zonele mai puţin dezvoltate, prin crearea de unităţi de producţie”, se arată în comunicat.

Semnatarii susțin că funcţionarea acestui sector complex este însă înţeleasă în mod greşit, nu doar de publicul larg şi de unele organizaţii non-profit ci, din păcate, şi de factorii decizionali.

„Iată cum, în toamna acestui an se elaborează în viteză ordonanţa nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Aparent un lucru bun, însă la o privire atentă şi profesionistă – un total război declarat propriei economii”, mai arată asociațiile citate.

Ei arată că aprobarea prin ordonanţă de urgenţă a modificării legii contravenţiilor silvice, într-o formă excesivă, cu multe formulări lipsite de claritate şi predictibilitate în aplicare, a stârnit o stare de revoltă generală în sector.

„Textul ordonanţei are numeroase vulnerabilităţi: în lipsa oricărei toleranțe de măsurare, orice transport de masă lemnoasă poate fi confiscat împreuna cu mijlocul de transport; orice receptie de masa lemnoasa ,normala intre un furnizor  si un beneficiar, este sanctionabila; in cazul personalului  silvic, exercitarea  atributiilor de serviciu, de inventariere si marcare a masei lemnoase, este sanctionabila prin prevederi interpretabile; orice vatamare a arborilor in procesul de exploatare a lemnului, este sanctionabila prin excluderea prejudiciilor inevitabile in procesul de exploatare a lemnului; practic penalitate excesivă  si blocaj al activitatilor curente in administrarea  padurilor, exploatarile forestiere, prelucrarea primara a lemnului ,  transportul masei lemnoase”, se menționează în comunicat.

Aceștia prezintă și un exemplu de absurditate a noii ordonanțe: mijloacele de transport care s-au folosit la săvârșirea contravenției vor fi confiscate. Astfel, ei arată că în speţa garniturii de tren de 38 vagoane “interceptată” în vamă la Braşov, după ce au confiscat masa lemnoasă importată cu documente legale din Ucraina,  autoritățile ar fi trebuit  să confiște și trenul.

Ei  întreabă de ce sunt amenințați transportatorii și  nu se face controlul în pădure.

„Efectele acestei ordonante: practic blocarea  activitatii admnistrației silvice și a sectorului de exploatare a lemnului, cu consecințe  de blocare a aprovizionării întregii industrii a lemnului cu resursă și blocarea aprovizionării populației cu lemn de foc. Blocajul deja se manifestă datorită crizei artificiale  a licitațiilor de masă lemnoasă din primăvara anului 2016, prevederilor confuze ale noului regulament de vânzare a masei  lemnoase , suprareglementarii și supracontrolului din această  ramură economică”, se mai arată în comunicat.

Astfel, mai multe organizaţii de profil solicită Guvernului să suspende această ordonanţă şi Parlamentului să respingă proiectul de ordonanţă şi să organizeze o dezbatere parlamentară.

„Modificarea legii contraventiilor prin ordonanţă de urgenţa este un demers strict de imagine al politicului. Unde este caracterul de urgenţă? Care este situaţia excepţională? Administrarea pădurilor, sectorul de exploatare şi prelucrare a lemnului sunt victime colaterale”, se arată în comunicatul prin care Federația Proprietarilor de Păduri din România – Nostra Silva, Asociaţia Administratorilor de Păduri, Confederaţia Consilva, Societatea Progresul Silvic, Asociaţia Firmelor de Proiectare în Silvicultură, Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO, cer repunerea în dezbatere publică a pachetului de măsuri privind tăierile ilegale.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version