Poliția, DSP și Colegiul Medicilor Suceava fac anchete privind cazul copilului de opt luni care a murit în timp ce era transferat de la Suceava la Iași


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava efectuează o anchetă administrativă în cazul decesului copilului în vârstă de opt luni, fiind solicitate deja note de relaţii de la Spitalul municipal Rădăuţi privind parcursul bolnavului, dar şi de la medicul de familie din localitatea Falcău.

spital-1

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, joi, pentru NewsBucovina, că dată fiind amploarea acestui caz, care a fost relatat pe larg în presă, dar şi a impactului emoţional stârnit de decesul acestui bebeluş, instituţia a început o anchetă administrativă pentru a vedea dacă au fost respectate toate procedurile în gestionarea acestui caz.

Zorescu a spus că au fost solicitate deja note de relaţii de la Spitalul municipal Rădăuţi privind parcursul pacientului în vârstă de opt luni şi toate documentele referitoare la acest caz, dar şi de la medicul de familie privind toate consultaţiile acordate şi tratamentele recomandate acestui copil de la naştere şi până la ultima consultaţie, dar şi o situaţie privind administrarea vaccinurilor.

Directorul adjunct al DSP Suceava a menţionat că Spitalul municipal Rădăuţi a transmis deja că acest copil a fost adus la Compartimentul de Primiri Urgenţe în data de 17 octombrie 2016, fără a fi spitalizat, unde i s-a administrat tratament de urgenţă, iar la ora 10,00 a fost trimis cu o ambulanţă cu medic către UPU Suceava.

 

“DSP face o anchetă administrativă în acest caz. În ceea ce priveşte conduita profesională, dacă vom considera că va fi cazul, vom solicita şi opinia Colegiului Medicilor Suceava, singurul organism care poate emite o opinie dacă s-a făcut tot posibilul din punct de vedere profesional pentru salvarea vieţii copilului”, a precizat Zorescu.

Ea a mai spus că se aşteaptă şi raportul medico-legal în urma necropsiei care este efectuată de Serviciul de Medicină Legală din Iaşi.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Mihai Ardeleanu, a declarat, joi, pentru News Bucovina Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a solicitat Poliţiei oraşului Vicovu de Sus, la care este arondată şi localitatea Falcău, efectuarea unei anchete în acest caz.

Medicul de familie, Octavian Dascăl a declarat pentru NewsBucovina că mama şi copilul s-au prezentat la cabinet în cursul dimineţii de vineri, la ora 9,00,  şi că după ce a consultat copilul i-a prescris antitermice suspicionând, la acel moment, că febra ar fi putut fi cauzată de o erupţie dentară.

El a spus că i-a recomandat mamei ca în cazul în care starea copilului se agravează,  dacă febra nu cedează şi dacă apar şi alte simptome, să meargă cu copilul  la Spitalul din Rădăuţi, unde posibilităţile se investigare medicală sunt mult mai mari decât cele dintr-un cabinet de medicină primară.

Managerul Spitalului de Copii “Sf. Maria” Iaşi, medicul Radu Terinte, a declarat, joi, pentru NewsBucovina că în condiţiile în care decesul copilului s-a înregistrat la mai puţin de 24 de ore de la internare, în secţia ATI, potrivit legislaţiei, a fost anunţat Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru efectuarea necropsiei.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisar Ionuţ Epureanu, a declarat, joi, pentru NewsBucovina că în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Epureanu a spus că reprezentanţii Spitalului de Copii “Sf. Maria” din Iaşi au anunţat Poliţia din Vicovu de Sus că, în data de 18 octombrie 2016, un copil în vârstă de opt luni a murit în acest spital, la mai puţin de 24 de ore de la internare, solicitându-se efectuarea necropsiei în acest caz.

El a precizat că după efectuarea necropsiei şi după ce vor fi comunicate concluziile preliminare ale necropsiei, acestea vor fi înaintate dosarului cauzei.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava,medicul Irina Badrajan, a declarat pentru NewsBucovina că acest for profesional s-a autosesizat, joi, în acest caz, urmând ca ancheta să fie preluată şi derulată de Comisia de Jurisdicţie a Colegiului Medicilor.

Badrajan a spus că, până în prezent, la Colegiul Medicilor Suceava nu a fost depusă nici o sesizare din partea familiei copilului.

Reamintim că un copil în vârstă de opt luni din judeţul Suceava, suspect de meningo-encefalită, ce a fost transferat de la SJU Suceava, a murit, marţi după-amiază, în timp ce era transportat cu un elicopter SMURD spre Spitalul de Copii “Sf. Maria” Iaşi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de